Tim Allen – från narkotikalangare till världskänd komiker

Av Nilsson-Larancuent 2012-06-22

Tim Allen är komikern som har varit med i filmer som The Santa Clause, Toy Story och Wild Hogs, men han är kanske mest känd från 90-talsserien Tummen mitt i handen. Allen greps 1978 för kokaininnehav och riskerade livstids fängelse, men genom att vittna mot sina vänner avtjänade han bara 28 månader.

 

Amerikanen Tim Allen Dick föddes 1953 och vände sig redan i tidig ålder till komiken. Inledningsvis för att hantera alla gliringar som riktades mot honom på grund av hans efternamn (som betyder penis på engelska). Han tyckte helt enkelt att det var bättre att vara klassens clown i förebyggande syfte. Humorn var även något som skulle komma att hjälpa honom när han senare i livet hamnade på en federal säkerhetsanstalt.

Sålde narkotika under sin studietid

Tim Allen gick ut gymnasiet och började på universitet, förutom att träffa sin fru så var det där som han började dryga ut sin inkomst genom att sälja narkotika. Han klarade sig ifrån att gripas under hela sin studietid och hade därför en behövlig sidoinkomst. Efter att ha tagit sin examen 1976 fick han ett välbetalt jobb inom marknadsföringsbranschen, men trots att hans liv flöt på både professionellt och privat så fortsatte han att sälja narkotika – i allt större mängder. Men precis som med alla langare så åkte han till slut fast.

/wp-content/uploads/content/narbild/tim-allen/Namnlos1.png

Tillsammans med en kumpan greps han den 2 oktober 1978 på en flygplats med 630 g kokain, en mängd som innebar att han riskerade att spendera resten av sitt liv i fängelse. Så som är vanligt borta i USA så släpptes Tim Allen mot borgen fram till att rättegången skulle hållas i slutet av november. I väntan på förhandlingen testade han på ståuppkomik i mer professionella sammanhang, och lyckades bra. Men risken att få spendera sitt liv i fängelse gnagde fortfarande.

Angav sina kumpaner

Att sitta inlåst i flera decennier var inget som Tim Allen kunde tänka sig, så erbjudandet om att få sitt straff kraftigt reducerat ifall han vittnade mot ett flertal narkotikabrottslingar, blev räddningen. Han dömdes slutligen till ett tidsbestämt flerårigt straff men avtjänade bara 28 månader. Under tiden i anstalt sägs det att han använde sina komiska talanger för att underhålla både vakter och fångar, vilket gjorde att han klarade sig oskadd igenom sin verkställighet.

Efter att ha blivit frigiven fortsatte han arbeta med marknadsföring samtidigt som komikerkarriären gick allt bättre. Framförallt var det skämten om vad som ansågs vara manligt samt skillnaden mellan män och kvinnor som gav honom en egen nisch. Mycket av skämten inriktades på hur män älskar olika typer av el-verktyg. Detta kom så småningom att leda till den egna komediserien, Tummen mitt i handen, (eng. org. titel Home Improvement).

Succéprogram

Inför premiären av Tummen mitt i handen 1991, offentliggjorde han sitt mörka förflutna, något som skapade stora rubriker. Men det hindrade inte serien från att bli en framgångssaga. Tim Allens bakgrund till trots så vann både han och programmet flera prestigefyllda TV-priser.

/wp-content/uploads/content/narbild/tim-allen/2411798.jpg

Inom kort tillhörde han A-kändislistan och under 1994 var hans serie topprankad samtidigt som han hade en bästsäljande bok samt en av de mest sedda biofilmerna (The Santa Clause). Och härifrån gick karriären allt fortare framåt med succéer som Toy Story, där han är rösten till huvudkaraktären Buzz Lightyear, även ytterligare böcker blev försäljningsmässiga framgångar.

Men 1997 greps han på nytt, denna gång för rattfylleri. Just detta tog honom hårt rent personligt eftersom hans pappa hade dödats av en alkoholpåverkad förare när Tim Allen bara var elva. Efter att rätten förstått hans ånger så blev domen slutligen att söka professionell hjälp för sina alkoholproblem, något som ledde till ett liv som helnykterist. Men klavertrampet stoppade inte karriären.

Tjänade 10 miljoner kronor per avsnitt

Under 1998 tjänade Tim Allen ca 10 miljoner kr per avsnitt för sin medverkan i Tummen mitt i handen. Men redan året därpå började tittarsiffrorna svika till den grad att programmet lades ner. Karriärmässigt satsades nu helt på film istället. Han fortsatte att göra uppföljarna till The Santa Clause och röster till flera tecknade Disneyfilmer (något som betalar lika bra som vanliga filmroller borta i Hollywood). Även i ett antal mindre komedier fick han huvudrollen.

På denna väg fortsatte det och även om Tim Allen hade en hög inkomst så var de flesta av filmerna av den typ som inte blivit så kända. Bristen på någon riktigt kommersiellt framgångsrik huvudroll, där han inte enbart var en röst till en tecknad figur, medförde att han dalade från listan av A-kändisar till B-listan.

Men 2007 gjorde han en storfilm tillsammans med bland andra John Travolta, Martin Lawrence och Ray Liotta. I komedin Wild Hogs spelar han en av tre vänner som befinner sig i en medelålderskris och åker på en motorcykel roadtrip, vilket blev en långt efterlängtad succé.

En stjärna på Hollywood Walk of Fame

I 2010 debuterade han som regissör med komedin Crazy on the Outside och arbetar än idag som både regissör och skådespelare. Vad denna dömda narkotikalangare gör härnäst återstår att se, men oavsett vart framtiden bär hän så har han lyckats bättre än de flesta, före detta fånge eller ej – miljoner på banken och en stjärna på Hollywood Walk of Fame är mer än vad de flesta ens kan drömma om.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.