Välkomna till Stockholm

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Stockholm är som bäst i juli och många passar på att besöka huvudstaden. Men se upp med några företeelser som kan ställa till problem.

Trafiken i Stockholm är lite speciell. Om man inte kommer iväg vid grönt ljus så tutar någon bakom en ilsket. Det beror inte på att ”alla Stockholmare är så jävla stressade”, utan på att vi har längre resvägar till och från jobbet än vad man har i övriga landet. Vi vill helt enkelt hem till familjen, eller komma i tid till jobbet. Och – vi tror inte att det är livets mening att sitta och stirra på en bilist framför oss som inte trycker ner gaspedalen när det slår om till grönt.

Cyklisterna i Stockholm

Vad ni gör, gå inte på en cykelbana! I bästa fall plingar då Stockholmscyklisterna ilsket på er. I värsta fall kör de på er eller börjar slåss. Kan tyckas konstigt med tanke på att Stockholmcyklisterna allt som oftast cyklar på trottoarer som är avsedda för fotgängare, men nu är det bara så. Det här har att göra med att cyklisterna i Stockholm tar det som ett personligt påhopp och en oerhörd kränkning om de någon gång måste bromsa.

Undvik taxi

Tro nu inte att ni löser problemet med att ta taxi. Det tycks nämligen vara så numera att taxiförare får sin taxilicens och sitt körkort på en gång. Att det finns en liten del nyanställda som hittar dåligt, är inget att bråka om. Men att så många tycks ha uppenbara svårigheter att köra bil är mer förvånande. Och med lite otur kan du bli av med hela semesterkassan på en enda taxiresa. Det här beror på att det i Stockholms kommunfullmäktige finns en hel hög med fundamentalistiska marknadskramare, som tror att marknaden själv reglerar allt. Och om den inte gör det så är det ideologin, alltså kartan, som gäller och inte verkligheten där ute bland olika taxiskojare. Därför kan du hamna i en taxi där taxametern tycks ha råkat ut för en psykos och skenar.

Två bra holmar

I övrigt är det mesta ganska okej eller till och med riktigt bra i Stockholm. Njut av att stan är byggd på sju öar, eller kanske snarare holmar. Överallt är det nära till vatten. På ena sidan sötvatten och på andra sidan salt, eller i varje fall bräckt.

Testa gärna Riddarholmen en dag. Där finns ett bra fik med en makalös utsikt över Mälaren. Och det är en lugn oas i trafikmyllret då det inte är någon genomfartstrafik på den holmen.

Eller Långholmen som nog är roligare för barnen. Där finns ett bra bad och hela ön lever upp till epitetet ”den gröna ön”. I det gamla fängelset kan man ta en fika i rastgårdens så kallade tårtbitar. Men undvik fängelsets restaurang. I förhållande till priserna är det nog stans sämsta. Gamla kåkfarare som suttit på Långholmen en gång i tiden, påstår att maten de fick där faktiskt var bättre. Det torde vara sant, för sämre kan den knappast ha varit.

Promenera upp på Södermalm istället. Där hittar ni några hundra krogar med både bättre och billigare mat – och ett oerhört varierat utbud från världens alla hörn. Ett uttryck för det mångkulturella Stockholm när det är som bäst.

Välkomna! Men som sagt – se upp för cyklisterna.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.