Inbrotts-tjufvar 1895

Av Dick Sundevall 2012-06-30

Polisen har gjort en bildkarta med nio personer. Den har rubriken: Inbrott-tjufvar (Ligan) 1895. De sitter där och fotograferas med en speciellt konstruerad spegel för att man ska få såväl ansiktsbild som profilbild på ett och samma foto. 

De ser ganska oberörda ut på bilderna. Kanske för att det inte är första gången de har gripits av polisen. Men vad handlade det om för avancerad liga?

Då som nu envisades polisen med att allt som oftast försöka göra ett gäng, eller en liga, av tillfälliga konstellationer av olika personer. Vad var det då för avancerad ”liga” det handlade om? Kassaskåpssprängare? Nej. Rånare? Nej. Dråpare eller mördare? Definitivt inte.

De stal mat när de var unga. Stal för brödfödan. Blev gripna och fick tillbringa en tid i fängelse. Därefter kunde de inte få några jobb. Så de fortsatte stjäla för brödfödan.

”Turken”

/wp-content/uploads/content/bilden/Inbrotts-tjufvar/LanghTurken 3.jpgLåt oss titta närmare på en dem, mannen längst upp till vänster på polisens karta. Han hette Ture, se bilden till vänster, men kallades ”Turken”.

Varför han fick det öknamnet är oklart då han var så svensk han kunde vara i flera generationer bakåt. Hans hela namn var Gustav Hjalmar Ture Kristian Eriksson. Han föddes den 8 mars 1875 i Nikolai församling i Stockholm. Tures föräldrar var ”kontorsdrängen” Erik Gustaf Eriksson och hans hustru Emma Lovisa.

Fadern avlider när Ture är nio år gammal. Året därpå grips Ture av polisen. Han och en annan liten tioårig kille har stulit öl och skurit upp en säck med ärtor på Stortorgets torghandel i Gamla stan.

Ture förklarar för polisen att de gjort det för att locka dit duvor som de tänkt döda för att sedan kunna äta dem. Ölen har de stulit för att kunna sälja för några kronor.

Han placeras på en uppfostringsanstalt som drivs av Stockholms stadsmission och därefter på en arbetsinrättning på Nytorgsgatan. Men han fortsätter med stölder av mat och kläder. När han är 13 år gammal döms han till 3 månaders straffarbete och 30 kronor i böter. Då han inte har några pengar omvandlas böterna till ytterligare tre dagars straffarbete.

Sex års straffarbete på Långholmen

Bilderna ovan är tagna när han och andra grips för omfattande stölder av olika slag. Vad de har gemensamt är att de har samma hälare, kvinnan i mitten i nedre raden på polisens fotokarta.

Nu har Ture hunnit bli 20 år och döms till sex års straffarbete som ska avtjänas på Långholmen. Efter en tid försöker han rymma men misslyckas. Han placeras då i isoleringscellen nere i källaren.

När delar av Långholmen revs i början av 1980-talet gjorde jag ett reportage om fängelset och fick bland annat gå ner till den där cellen. En amerikansk långfilmsdramaturg kunde inte ha framställt det värre. Det gick inte att gå rakt i de trånga gångarna fram till cellen. Den hade galler som blivit svarta av fukten där nere. Det kom in en strimma ljus från en glipa i den tjocka stenmuren. Nedtill i gallerdörren fanns en lucka där maten kunde stickas in och i ena hörnet stod en torrtoalett. Sängen var en stenbrits. Det var allt. Något som kunde ge värme där nere i källaren på vintern fanns inte.

Har senare läst om hur andra fångar kunde höra skriken och vrålen från de som var isolerade där nere, då de ofta med tiden blev galna.

Kassaskåpet

Med tiden kom Ture ut och fortsatte med sina stölder. Nu var det inte längre bara mat och kläder han stal. Han grips och placeras på Svartsjö tvångsarbetsanstalt. Han rymmer men grips och får då vad som beskrivs som ” 40 rapp prygel”.

Det mest avancerade han var med om tycks vara när han och en annan man stal vad som beskrevs som ett kassaskåp. Men det var 30 gånger 60 centimeter stort och knackades upp med en sten, så det var nog snarare ett lite större kassaskrin. Bytet blev 667 kronor och 79 öre. Den här gången blir det fyra års straffarbete och tre års ”förlust av medborgerligt förtroende”.

Den 25 juli 1930, dör Ture vid 55 års ålder i Jönköping av en krosskada. Om det handlade om en olycka eller om han blev mördad, framgår inte.

Ture hade tre systrar. Den äldsta, Hilma, försvinner i rullorna efter att hon flyttat till Täby 1914. De två andra blir inte gamla. Judit avlider 1921 vid 45 års ålder och den tredje systern, Tyra, vid 31 års ålder.

Jag fastnade för Tures vänliga och sorgsna ögon på bilden ovan. Han är bara 20 år gammal när bilden tas men ser betydligt äldre ut. De där ögonen har sett betydligt mer av misär och älende än vad ett barn ska behöva uppleva.

Om man lever sitt liv som tjuv så får man ta konsekvenserna. Som uttrycket lyder idag bland intagna på fängelser: Kunde du göra brottet kan du också ta voltan.

Men det är svårt att döma Ture. Om man vid tio års ålder skär upp säckar med ärtor för att locka dit duvor som man kan döda för att få mat för dagen och blir straffad för det – så vem är jag att döma honom för vad han i sitt utanförskap gör de kommande åren av sitt liv.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.