”The Guv´nor” – Englands tuffaste man

Av Nilsson-Larancuent 2012-07-08

Lenny “The Guv´nor” McLean var den före detta fången och slagskämpen som vann mer än 2000 olicensierade boxningsmatcher innan han blev skådespelare. Hans mest kända roll var i filmen Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Året var 1949 när Lenny McLean såg världen för första gången. Platsen var östra London, som hade hög kriminalitet. Ett ställe där många bokstavligen fick slåss för sin överlevnad. Fattigdomen var påträngande. Pappa Leonard försörjde sin fru Rose och fem barn så gott han kunde, på både lagliga och olagliga sätt. Men Leonard dog när Lenny bara var sex år gammal och då förändrades allt. Mamman kom att gifta om sig med Jim Irwin som, till skillnad från den kärleksfulla Leonard, var en våldsam alkoholist. Lenny fick ofta stryk och lärde sig tåla det, men en dag efter att lillebror Raymond hade pryglats så kom den lokala gangstern tillika släktingen Jimmy Spinks och nästan misshandlade Jim Irwin till döds. Han lovade därtill att ta livet av Jim Irwin om han kom nära barnen igen. Det var här Lenny, som såg upp till Jimmy Spinks, bestämde sig för att själv bli slagskämpe.

Första betalda slagsmålet

/wp-content/uploads/content/narbild/the-guvnor/280imf4.jpg

En dag kom lillebror Barry gråtandes efter att ha fått stryk av den äldre pojken Brian. Mamma Rose sa till Lenny att gå och ta hand om mobbaren och skydda sin bror. Trots att Brian var betydligt större så fick han storstryk. Lenny gick stolt tillbaka till sin mamma som blev glad att problemet var utrett och gav sin son lite pengar så han kunde köpa något gott. Vännerna spred händelsen i hela grannskapet och snart visste alla vad som hade hänt. Att Lenny dessutom hade fått betalt gav hela berättelsen extra krydda.

I skolan var det slagsmål med jämna mellanrum och Lenny vann alltid. För varje slagsmål fick han mer och mer respekt. Tyvärr hade även Jim Irwin kommit tillbaka in i mamma Rose liv, vilket Lenny och alla hans syskon hatade. Rose hade fått Jimmy Spinks att lyfta sitt dödshot eftersom hon trots allt älskade Jim Irwin och hon trodde att han hade förändrats, men Irwin fortsatte att göra livet surt för barnen. Men varje gång en hand lyftes så var Lenny där och försökte försvara sina syskon, själv kunde han ta stryk, men ingen skulle röra hans bröder och systrar.

När Lenny kom in i tonåren började han tillsammans med några vänner begå stölder och en del annan kriminalitet. Han åkte in och ut ur ungdomsfängelser.

Första officiella matchen

/wp-content/uploads/content/narbild/the-guvnor/normal_bigfightposter.jpg

Efter att ha känt sig lurad på en reservdel till sin bil, krävde Lenny att försäljaren Kenny Mac betalade tillbaka pengarna. Men istället fick Lenny ett erbjudande om att slåss i en av de knytnävsmatcher (alltså utan boxningshandskar) som Kenny Mac organiserade regelbundet. Vilket Lenny tackade ja till.

I denna, hans första officiella match, var motståndaren över två meter lång och vägde drygt 120 kg. Inte för att Lenny själv var särskilt liten med sina 188 cm och 120 kg, men han var ändå lite mindre. Matchen varade mindre än en minut innan motståndaren låg avsvimmad på golvet. Lenny tjänade 500 pund, som på den tiden var en ansenlig summa.

På grund av sitt kriminella förflutna kunde han inte bli en licensierad boxare, därför blev det på olicensierade matcher som pengarna skulle tjänas. Kenny Mac blev hans manager och det var mycket tack vare deras samarbete som The Guv´nor blev den mest kända knytnävskämpen i England. Men trots framgångarna i ringen så behöll han sin umgängeskrets. Tungt kriminella förblev hans goda vänner och ibland agerade han även deras livvakt.

Även om han mellan fighterna fortfarande höll på med viss kriminalitet så höll han sig för det mesta på rätt sida lagen. Det berodde främst på hans älskade fru Val som han hade två barn tillsammans med. Familjen var det som Lenny höll över allt annat och försökte därför ta det lugnt. 

Dömdes till fängelse

Lenny arbetade även som dörrvakt och utkastare på några klubbar och en gång var han för hårdhänt, något som ledde till anklagelser om att han tagit livet av en gäst. Det var 1992 och Lenny hade under tumultartade former kastat ut en gäst vid namn Gary Humphries från Londonklubben The Hippodrome. Problemet var att Gary dog strax därefter. Obduktionen visade att käken var avslagen och att han hade dött av svåra nackskador.

Det ledde till att Lenny greps för mord, men han nekade till anklagelserna och hävdade att hans associationer med vissa kriminella innebar att polisen var ute efter honom. Åtalet blev till slut dråp, från vilket han friades. Under rättegången kom det nämligen fram att polisen, efter att Gary Humphries slängts ut från The Hippodrome, brutalt hade försökt hålla fast honom med bland annat stryptag, något som experter sa troligen ledde till döden. Men Lenny kom inte undan helt, han dömdes till fängelse och avtjänade 18 månader för att ha orsakat den brutna käken.

/wp-content/uploads/content/narbild/the-guvnor/998LTS_Lenny_McLean_004.jpg

Lenny McLean gjorde succe i filmen Lock, Stock and Two Smoking Barrels, men fick aldrig uppleva den. Han dog en månad innan premiären.

Vann över 2000 matcher

Efter sin fängelsevistelse slutade Lenny med de olicensierade fighterna och inriktade sig på skådespeleriet som försörjning. När han slutade sas det att han hade varit obesegrad i över 2000 matcher. Men det stämmer inte riktigt med verkligheten, för vid ett par tillfällen i sin tidiga boxningskarriär hände det att han knockades. Något som dock sällan nämns.

Som skådespelare hade han vissa framgångar. Förvisso fick han oftast roller som kriminell, men det hade han inte något emot. En gång spelade han dock polis i filmen Fifth Element som hade Bruce Willis i huvudrollen. Men hans mest kända karaktär var ”Barry The Baptist” i Guy Ritchies numera kultförklarade gangsterfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Dog av cancer

Strax efter inspelningen av Guy Ritchies film diagnostiserades Lenny med cancer. En månad innan filmens premiär dog han. I sin självbiografi ”The Guv´nor”, som släpptes bara några månader innan hans död, beskriver han sitt liv med glimten i ögat. Det är en bok som vi varmt kan rekommendera. 

/wp-content/uploads/content/narbild/the-guvnor/71155_37643538651_6741191_n.jpg


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.