Spektaklet i Almedalen

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det rapporteras att det nu är fler lobbyister, pr-människor, rättshaverister och högerextremister än någonsin tidigare i Almedalen.

Några politiska reportrar skulle svara på frågor i en av alla tv-utsändningar från Almedalen härom dagen. De fick frågan:

– Vad kan ni komma på för politiska utspel som gjorts genom åren här i Almedalen och som levt i mer än en vecka?

Det blev tyst bland de församlade journalisterna. Så vaknade en av dem till och utropade:

– Pigdebatten!

Men nu var det ingen av partiledarna som satte igång pigdebatten som sedan kom att ältas under något år.

Alltså vet vi nu att det sägs ingenting i de där partiledartalen som får någon betydelse bortom minglet i Almedalen den veckan – om det nu var någon som trodde det. Men hur kan då SVT och SR försvara sitt jättelika pådrag där? Och hur kan de här försvara sitt deltagande där: Personal från Borås stad, Botkyrkabyggen och Bräcke diakoni? Läkemedelsföretag i massor, Tyska ambassaden, Ragn-Sells, Ventilationsbranschen och Södersjukhuset, för att nämna några.

De uppbär lön

De flesta av de här åker dit, bor på hotell, käkar gott och minglar – och har lön från våra skattekronor. Förstå mig rätt. Jag missunnar inte folk att få ha lite roligt på sommaren. Men jag ifrågasätter att de samtidigt ska ha lön. De flesta av oss andra får ägna våra inarbetade semesterdagar åt sånt.

Är övertygad om att vi en dag kommer att se tillbaka på denna månglarnas marknad med stor förundran. Och försöka förstå hur något så betydelselöst den kunde få en så enorm medieuppmärksamhet. Sannolikt kommer vi också att förundras över varför den underbart fina gamla Hansastaden Visby skulle behöva härbärgera spektaklet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.