Packade poliser

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Poliser blir alltför ofta prickade för att de på fyllan visar sina polislegitimationer och kräver att få komma in på olika krogar när de är alltför runda under fötterna.

Det här återkommer gång på gång när man går igenom fallen med de poliser som blir prickade av Rikspolisens Personalansvarsnämnd.

Det handlar alltså om poliser som på din fritid kräver specialbehandling för att de är just poliser. Kräver att dörrvakter ska begå lagbrott genom att släppa in dem även när de är alltför berusade. Oftast handlar det här om unga polisassistenter eller till och med elever på polishögskolan.

Kasta ut dem

Om en polis efter 20-30 år i yrket gör en dumhet av det här slaget men i övrigt är prickfri, så kan man nöja sig med att varna honom. Vi är alla människor och ibland gör vi någon enstaka dumhet. Sådan kan få passera utan större åtgärder.

Men när unga blivande eller nyutexaminerade poliser använder sina legitimationer på det här sättet borde de avskedas direkt. De har ju därmed visat att de är helt olämpliga, genom att de ser sin polislegitimation som något som ger dem extraordinära rättigheter även på sin fritid. Alltså – de är poliser som redan från början visar att de tänker använda sin polislegitimation till en typ av maktutövning som definitivt inte är acceptabel. Kasta ut dem direkt – innan de hinner gör något väldigt drastiskt utifrån sin förvrängda syn på sina rättigheter som poliser.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.