Monumenten

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Diktatorer av olika slag har ofta ägnat sig åt att bygga monument över sig själva. Det går att störta diktatorer, men vad att göra åt kommunalråd som fått hybris?

Beskedet från SVT att Eurovision Song Contest 14-18 maj 2013, ska hållas i Malmö blev sannolikt något av en chock för männen bakom det gigantiska bygget, Friends Arena i Solna. Här fanns nu äntligen ett jippo som skulle kunna fylla den jättelika ladan och så gick det till någon annan.

SVT beslutade helt enkelt att nu fick det vara nog med att en schlagerfestival, av alla jippon, hela tiden skulle växa till något jättelikt okontrollerbart och sluka allt mer av resurser. Heder åt ett sådant beslut.

Leka med de stora pojkarna

Men hur får vi stopp på dessa kommunalpolitiker som i någon slags hybris låter sig påverkas av stora byggbolag till att bygga dessa monument? Att det är mutor inblandat, som i Solna med Friends Arena, är inte direkt förvånande. Hade väl egentligen varit mer underligt om så inte hade varit fallet.

När Globen byggdes fanns en speciell bod innanför byggplanken där villaägare kunde komma och handla vad de nu behövde av skruv, spik, verktyg och allehanda vitvaror. Alla är med och roffar åt sig på sin kant när sånt här drar igång. Globenbygget drog över sin budget gång på gång. Friends Arena kostade en miljard (1 000 000 000) mer än kalkylerat!

Resultatet av sådana här gigantiska planer, där besluten tas av kommunalpolitiker som därmed får vara med och leka med de stora pojkarna i byggbranschen, blir att vi lite till mans börjar tvivla även när det handlar om nödvändiga utbyggnader av vägar och liknande.

Tanken på hur det kommer att bli med ombyggnaden av Slussen i Stockholm svindlar. De som tror att de ekonomiska kalkylerna, liksom tidsplanen, kommer att hålla – kan räcka upp handen nu.

Polis och väktare jagar ungdomar som snattar eller plankar på tunnelbanan – vem jagar de som bygger monumenten?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.