Greklands skit

Av Dick Sundevall 2014-07-07

I Sverige pensioneras vi vid 65-67 års ålder. Och nu vill några höja det ända upp till 75. I Grekland pensioneras man vid 60-62. Ska vi betala för det?

Om ett land har varit utsatt för ett förödande krig, eller som befolkningen i Syrien som nu mördas löpande av en diktator, så har jag ingenting emot att en del av våra skattepengar går till hjälp åt människor där. Likaså om det varit svåra översvämningar eller liknande naturkatastrofer. När människor råkar illa ut utan att ha kunnat styra över det, ska naturligtvis Sverige och andra mer välmående länder ställa upp.

Men Grekland?

Men varför ska vi stödja Grekland och grekerna, eller spanjorer och italienare? Dessa länder har stora fördelar gentemot länderna i Skandinavien. När vi här uppe bygger hus och lägger ner vattenledningar etc, så kostar det betydligt mycket mer än motsvarande i Sydeuropa, på grund av vårt vinterklimat. Därtill kommer höga kostnader för plogning, uppvärmning av bostäder och för vinterkläder, vinterdäck och mycket annat. Vi får i bästa fall ihop en skörd om året men definitivt inte två. Därtill har sydeuropéerna enorma inkomster av turism. Kort sagt, sydeuropeiska länder har en klar fördel gentemot de skandinaviska länderna.

Ta hand om er egen skit

Om då sydeuropéer går och röstar på oseriösa, korrumperade eller inkompetenta politiker, eller låter bli att rösta, så är det naturligtvis deras sak. Om de dessutom får igenom att de ska pensioneras vid 60-62 års ålder och betala låg skatt, så är det också deras sak. Vill italienarna ha en sådan som Berlusconi som landets högste ledare, så ska vi inte lägga oss i det. Men de ska inte sedan komma och begära att vi ska ta hand om deras skit.

Heja Finland

Finnarna har nu sagt ifrån. De kommer att stiga ur det här så kallade ”samarbetet” om de ska vara med och betala för vad andra har ställt till. Heja Finland!

Vuxna människor får ta konsekvenserna av vad de gör och inte gör. Det gäller på det enskilda planet och det gäller för hela länder. Ibland behöver det pekas med hela handen för att de ska fatta det. Det kan svida – men är kanske nödvändigt.

Om man i dessa länder ser till att folk arbetade åtta timmar om dagen fem dagar i veckan, att skatterna kom in och att alla deras mångmiljonärer och miljardärer får betala en ordentlig bit av sina förmögenheter i skatt, så ska det nog ordna upp sig för dem. Men om de inte vill åstadkomma det här – så får de väl som sagt ta hand om sin egen skit.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.