Hårdare tag – eller inte

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Om Pelle beter sig som en skitstövel, misshandlar och stjäl, så vill vi naturligtvis sätta stopp för hans framfart. Men vad att göra?

Tro mig, det skulle kännas väldigt bra, djupt inne i bröstkorgen, om Pelle då dömdes till ett fängelsestraff och sedan kom ut och hade lärt sig veta hut. Hade lärt sig att man måste visa hänsyn till sina medmänniskor och inte agera hänsynslöst.

Men nu fungerar det ju inte så. Sannolikheten för att Pelle kommer ut och är än mer hänsynslös är alltför stor. Med nya brottsoffer som följd.

För 203 år sedan

Redan 1809 skrev snörmakare Norling till riksdagens borgarstånd:

Grymma och blodtörstiga lagar vittnade alltid om ett grymt och barbariskt folk; och man bedrager sig mycket om man tror att hårda straff befordra lagarnas efterlevnad.

Han skrev alltså brevet för 203 år sedan. Och han hade helt rätt. Hyllmeter, eller snarare hyllkilometer, av seriös svensk och internationell forskning har därefter bekräftat det här.

Det är inte färre mord och dråp i stater som har dödsstraff. I länder där tjuvar får en eller båda händerna avhuggna, stjäls det ändå saker. I Sverige har riksdagen de senaste dryga tjugo åren skärpt straffen för snart sagt all form av brottslighet. Och i landets domstolar dömer man idag högre upp i straffskalorna än tidigare. Men när man har tittat närmare på varför brottsligheten sjunker inom vissa sektorer, så har man inte vid ett enda tillfälle kommit fram till att det skulle bero på hårdare straff.

Skulle du börja våldta?

Idag döms man ofta till 8-10 års fängelse, eller mer, för ett grovt rån. Skulle du börja råna banker om man halverade straffen för grova rån till 4-5 år? Skulle inte tro det. Skulle inte heller tro att du skulle börja våldta om man halverade straffen för våldtäkt. Och för de som rånar och våldtar får det inte heller någon betydelse. För de utför sina brott i övertygelsen om att de inte åker fast.

Hårdare och hårdare straff tillfredsställer möjligen hämndlystna små känslomässigt förkrympta människor i form av pöbelhopar. Idag i dess moderna version näthatare. Men även det är tveksamt, för dessa lär inte bli tillfredsställda om vi så införde offentliga spöstraff och offentliga avrättningar.

När jag första gången intervjuade advokat Peter Althin, för drygt 20 år sedan, sa han:

– Kommande generationer kommer att döma oss. De kommer att säga att ”ni visste att det här var fel”. Forskningen fanns ju där. Och de uteblivna resultaten av de hårdare tagen fanns också där.

Frågan är vilket politiskt parti som kommer att ha modet att gå ut och säga ifrån? Sätta ner foten och försöka stoppa dumheterna. Troligen inget av riksdagspartierna under den kommande valrörelsen.

Däremot vet vi att Sverigedemokraterna kommer att kräva ännu hårdare tag i valrörelsen. Och göra det till en profilfråga. Som sagt:

Grymma och blodtörstiga lagar vittnade alltid om ett grymt och barbariskt folk.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.