De ”fria” sprutorna

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så var det då dags, det ska delas ut fria sprutor till narkomaner även i Stockholm. Hela grundtanken är så helt fel som den kan vara.

Tanken är den här: Färre sprutnarkomaner ska få allvarliga sjukdomar genom att det delas ut sprutor. Därtill ska sjukvården få kontakt med fler sprutnarkomaner. Låter kanske inte helt fel – men det är just vad det är.

Narkotika får inte tas in i landet. Får inte säljas och får inte innehas. Om detta finns det en stor enighet. Men med det sagt, ska nu alltså ännu ett landsting dela ut verktyg för att man ska kunna spruta i sig denna förbjudna drog med allt vad det för med sig.

Samma sak

Låt oss överföra det här resonemanget till andra former av brottslighet och se var vi landar: Ska vi dela ut skyddshjälmar till notoriska biltjuvar för att de inte ska bli skadade när de kör av vägen? Och tjocka arbetshandskar åt inbrottstjuvar så att de inte skär sig på glas när de krossat ett fönster för att ta sig in i våra hem? Eller handlovsstöd till nätbedragare då de sitter alldeles för många timmar vid datorn varje dygn? Kanske fria kondomer till våldtäktsmän för att de inte kan bli smittade av sitt offer? Och öronproppar så de inte får hörselskador om offret skriker väldigt högt?

Nej, naturligtvis inte. Det vore helt absurt. Men det är exakt samma grundtanke – vi skulle därmed skydda den som begår brott från att bli sjuk och skadad.

Ska fyllas med något

Vad händer då i nästa steg när en sprutnarkoman har fått sin gratisspruta? Jo, den ska fyllas med någonting. Fyllas med något som den som fått sprutan inte får inneha, för det är brottsligt. Och det ska köpas av någon som därmed begår ett grovt brott. Någon som tror att det köps med skattade pengar av någon som arbetat åtta till fem för att få ihop slantarna? Eller är det möjligen så att de pengarna har han eller hon tillförskansat sig på ett eller annat kriminellt sätt? Genom att kanske göra inbrott i ett eller flera hem?

– Här kära du får du en ny spruta. Du har väl hunnit med så många inbrott idag så du har fått ihop tillräckligt med pengar för att fylla sprutan? Annars får du väl gå ut och slå ner och råna någon. Vi ses i morgon igen.

Polisen får inte agera

Vi vet av erfarenhet att i direkt i anslutning till att sprutorna delas ut så finns langarna och säljer det sprutorna ska fyllas på med. Det här ställde till problem för några år sedan i Skåne, för polisen spanade naturligtvis just där. Självklart ska knarkspan spana just där det langas knark, kan tyckas. Men då protesterade man från den enhet inom landstinget som hade hand om utdelningen av sprutor. Man menade att polisen skrämde bort sprutnarkomanerna och därmed förstörde hela projektet.

Alltså – polisens narkotikarotlar ska inte få spana på de ställen där man vet att det säljs en massa knark. Kan det bli mer fel än så?

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.