Men våldtäkterna då

Av Dick Sundevall 2014-07-07

– Det är graden av hänsynslöshet som ska vara avgörande, förklarade han för mig. Och det tror jag att svenska folket instämmer i.

Jag var ny i det här jobbet och en domare hade tagit sig tid att sitta ner och förklara en dom. Något jag med åren har insett är alltför sällsynt.

Han tog som exempel att man tillförskansar sig hundra tusen kronor genom brott. Om man gör det genom att falskdeklarera så får man böter, förklarade han. Och sedan gick han vidare med inbrott och stöld, rån, tjäna hundra tusen på att sälja knark upp till ett rånmord där mördaren kommer över dessa hundra tusen.

– Alltså kan det bli allt från dagsböter upp till livstid för samma summa, sa han.

Han hade naturligtvis rätt. Graden av hänsynslöshet mot en eller flera människor i samband med brottet ska väga tyngre än summan som brottslingen eventuellt kommer över. Och så ser vår lagstiftning ut i stora drag.

Våldtäkter

Men på en punkt blir det konstigt: Om någon genomför några grova rån mot banker och värdetransporter så kan han dömas till både tio och tolv års fängelse, utan att ha avlossat ett enda skott eller ens slagit till någon. Medan den som våldtagit några kvinnor, varav kanske några var minderåriga brukar få fyra till sex års fängelse – möjligen åtta år.

Varför är det så? Hänsynslösheten är ju så oerhört mycket större vid våldtäkterna. Och summorna som rånarna kommer över är ju ingenting i jämförelse med vad som försvinner i samband med ekonomisk brottslighet.

Kan bara se en förklaring: Rånen fortsätter oavsett alla åtgärder från banker, polisen, säkerhetsföretag och andra berörda. Rånarna överlistar allt för ofta allt detta. Och även om en del rånare grips och döms så är pengarna försvunna. Därmed räcker de lång näsa åt hela säkerhetsapparaten, inklusive polisväsendet. Och det kan man inte acceptera.

Men återigen – våldtäkterna då. Tänk om polisen satte in lika stora resurser när det begåtts en våldtäkt som när någon bank eller värdetransport har blivit rånad. Då skulle man kunna börja tro på det där med att graden av hänsynslöshet faktiskt är avgörande.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.