Sporter att hata

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jag gillar idrott men har svårt för gång, dressyrrytt och liknande trams. Nu har jag fått ett nytt hatobjekt, brottning.

En svensk vinner en bronsmedalj i brottning genom att vara bäst på att ligga platt som en padda på brottningsmattan så hans motståndare inte kan lyfta honom. Och han vinner genom att via lottning få ligga där platt flest gånger. Men va fan!

Vettiga sporter vinner man genom att vara bra på att vara aktiv. Springa fortast, hoppa högst eller längst och så vidare. Brottningen av idag vinner man på att vara bäst på att vara passiv. Det är inte idrott.

Ta bort skiten från OS. Låt dem komma tillbaka när de ändrat reglerna så att de som är bäst på att brottas vinner medaljerna. Vem vet, den svenska killen som vann en bronsmedalj kanske är bra på att brottas?

Mer som kan tas bort

När vi ändå är igång, ta bort alla krångliga simgrenar som innebär att simmarna simmar långsammare än de gör i frisim. En gång i tiden hade man spjutkastning med bägge händerna och mätte sedan det genomsnittliga resultatet. Man hade höjdhopp med och utan ansats och en del andra liknande dumheter. Men man tog bort det. Vad blir nästa tillkrånglade simgren? Simma med fötterna först, eller simma i sidled? Hur helt fel det här är bevisas vid varje OS genom att någon vinner 5-6-7 simgrenar.

Och gång – den fånigaste av sporter. Där diskas man om man gör det som för en människa ter sig naturligt om man vill ta sig fram snabb, att springa. Därtill rör sig gångare på ett sätt som fått spektaklet att benämnas fånarnas sport. Kan det bli mer tillgjort och krångligt än så?

Hyllar de som ska hyllas

I övrigt tycker jag att den engelska publiken är helt underbar. När det står en kille eller tjej från en liten nation högst upp på prispallen på friidrottstadion och inte kan hålla tillbaka tårarna när nationens flagga hissas och nationalsången spelas – då reser sig publiken upp och ger honom eller henne en extra stark applåd. Men då handlar det om riktiga idrottsgrenar där någon genom att vara aktiv, har varit bäst.

Vad har då det här med kriminal- och rättsfrågor att göra? Kanske att vissa idrottsgrenar är rent brottsligt att ha med på OS?

Tillägg 8 augusti:

Blir än mer övertygad om att brottningen ska tas bort från OS, efter att Jimmy Lidberg tappert tog sitt brons. Han gjorde något annat än att bara böka. Han brottades! Vilket tydligen är något av en sensation.

Bra gjort Jimmy – men brottningen i dess nuvarande form är körd. Svårtolkad, bitvis obegriplig, bygger på tur i lottning och alla aktiva är övertygade om att det myglas och fixas bakom kulisserna. Stryk brottningen och ge den chansen att komma tillbaka genom att de ordnar ett antal VM i brottning med nya regler och neutrala domare. Rensa upp i internationella brottningsförbundet och visa att sporten platsar i OS. Kan man åstadkomma det, vilket tyvärr ytterst lite tyder på idag, så ska brottningen naturligtvis vara välkommen tillbaka i OS igen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.