OS i mygel

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så var det då dags för fuskarna och myglarna att tävla igen. Den här gången i form av OS i London. Vilka ska avslöjas den här gången?

Tanken och känslan i att någon som definitivt inte är favorit i någon gren har sin stora dag och vinner – den är helt underbar. Det händer och det kommer att hända även i detta OS. Och förhoppningsvis är det då någon helt ren kille eller tjej som står för bragden. Men vi vet att risken är alltför stor att personen som står där med en guldmedalj om halsen och ser sin nations flagga hissas är dopad – eller att några domare var mutade.

Idrottens idé är att vara snabbast, komma längst och hoppa högst etc. Och att det inte ska ha någon betydelse vilka kontakter man har, vilken man delar säng med, hur mycket pengar föräldrarna har – eller vilka läkarkontakter ens tränare har. För här är det delar av sekunder och antal centimeter som ska räknas – inget annat.

Bort med bedömningssporterna

För att styra upp det här skulle man kunna börja med att ta bort alla sporter från OS som bygger på domare som ger poäng. Vi vet att det i varje OS, sommar som vinter, blir skandaler i sporter som boxning, brottning, konståkning och liknande. Det här utgör det mest uppenbara myglet, i form av mutade domare – och borde vara det enklaste att åtgärda. Dessa sporter kan ha sina VM men som det nu är bör de lyftas bort ur OS.

Men, säger kanske någon – vore det inte enklare och mycket bättre att istället ta bort mutade domare? Visst – men det går inte. Myglandet och mutorna går ju ändå upp i de högsta ledningarna för olika nationer. Idag vet ju alla att nationer mutar sig till att få OS. Och det är på den nivån som man slutligen utser vilka som ska vara domare i olika grenar.

Fuktig i ögonen

Jag kommer att sitta där och titta på en hel del av OS i London. Kanske blir jag ibland lite fuktig i ögonen när någon helt otippad får den svenska flaggan att hamna högst upp och vår nationalsång att spelas. Att få vara med och dela den där känslan av att det var hans eller hennes stora dag, den dag när allt stämde och den stora publiken och alla tv-kameror triggade till det där extra som behövdes – den är fantastisk. Och det är inte heller så dumt att veta att vårt lilla land här uppe i norr hade en tjej eller kille som spöade skiten ur alla stora nationers representanter.

Men tänk om man då kunde vara helt säker på att hon eller han inte var dopad, och att inte några av domarna var mutade …


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.