Wargen

Av Dick Sundevall 2012-08-05

Han hette C Pettersson men kallades för "Wargen". Vad C står för vet vi inte, men vi vet hans nummer, 46, då han bär det bröstet. Bilden är tagen 1861 och han sitter inlåst på Warbergs fästning, där han har "visat våldsamhet och högst opålitligt uppförande".

Wargen var född i Tvings socken i Blekinge och hade hunnit bli 55 år när bilden togs. Han hade tidigare varit inlåst på Elfsborgs fästning. Här på Warbergs fästning hade 167 personer suttit inlåsta före honom. Följdriktigt var han inskriven som nummer 168.

Han är dömd för ”fjärde resan stöld” när bilden tas och ligger därmed illa till, för 1861 kan man fortfarande dömas till döden redan för tredje resan stöld i Sverige. Efter att ha blivit dömd för stöld för tredje gången kunde man anses oförbätterlig.

Några år senare, 1864, ändrades lagen så att man inte längre kunde dömas till döden för den här typen av brottlighet.

Motsvarande lagändringar gjordes under den här tiden för de flesta länder i Europa.

Samma synsätt i USA än idag

Men i USA finns synsättet kvar än idag. Hela 24 av USA:s stater har antagit lagar som innebär att om någon för tredje gången ska dömas till fängelse, kan han dömas till livstid, även om inget av brotten ens är i närheten av sådana påföljder. Kanske inget att förvåna sig över. I den här som i många andra frågor som rör brott och straff ligger USA drygt hundra år efter Europa.

Hur gick det då för Wargen? Det vet vi inte. Det var ingen lek att sitta inlåst på de där fästningarna och medellivslängden för män i Sverige var vid den här tiden 43 år.

Kanske satt Wargen och väntade på att bli halshuggen när bilden togs. Annars dog han sannolikt efter några år på fästningen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.