Heja tjejer!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Ni har väl inte missat svenska damlandslagets matcher i OS? Kul fotboll och framförallt spelar de så väldigt klokt.

Till saken hör att de flesta är amatörer med vanliga jobb vid sidan av. Medan till exempel USA:s lag genomgående består av proffs. Tänk om någon sponsor, fotbollsförbundet eller någon annan kunde göra en satsning på våra bästa fotbollstjejer, så de kunde spela fotboll på heltid.

För några år sedan var damfotbollen ganska trist, i varje fall i mina ögon. Men oj vad den har utvecklats. Nu är det sportunderhållning av hög klass.

Vill ha skitväder

När jag skriver det här är det några timmar kvar innan cyklisten Emma Johansson ska köra damernas linjelopp. Jag vill ha skitväder, säger hon:

– Jag är van vid regn och hårda förhållanden som gammal skidåkare. Och det är alltid några som får psykbryt när det regnar.

Vad siktar hon då på? En hedrande plats bland de tio bästa? Nej. Medalj av någon kulör? Nej. Det är guld som gäller för henne och inget annat. Gillar hennes attityd. Därtill är det idrottens idé att man är med för att vinna. Fler av våra OS-deltagare och framförallt deras tränare borde inse det.

Försöker man vinna men slutar på tjugonde plats, så är det okej för mig. Bättre lycka nästa gång. Men de där som går in för en hedrande åttondeplats eller liknande kunde lika gärna ha stannat hemma.

Vi har sett det genom åren. Killar och tjejer som är på väg upp men ännu inte är i den högsta eliten. Men som ändå försöker vinna. Som har det där speciella jävlar anamma. Har en vinnarskalle.

– Kan dom så kan jag.

Kommer ihåg när jag såg en ung Kajsa Bergkvist hoppa första gången. Reagerade på hennes attityd och orädda inställning. Då var hon fortfarande ung och inte bland de 20 bästa i världen. Men några år senare var hon där – och det med besked. För att inte tala om Sanna Kallur. Där var det definitivt inte fråga om någon hedrande plats bland de tio bästa.

Cykel är en oerhört tuff sport. Fantastiskt om Emma Johansson vinner idag. Om inte, så kommer det fler dagar. För henne finns det uppenbarligen ingen tänkbar anledning till varför hon inte skulle vara först över mållinjen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.