Hånfullt event

Av Dick Sundevall 2014-07-07

I det gamla fängelset Långholmen, i Stockholm, finns numer en krog, ett café och ett vandrarhem. Där är smaklösheten satt i system.

Alltför många fångar har avlidit i förtid i Långholmens fängelse. För hundra år sedan dog unga män av usel, mat, spöstraff och iskalla vinternätter i det gamla fängelset.

Att göra om ett gammalt fängelse till vandrarhem eller hotell och ha en krog där, är naturligtvis inte fel i sig. Har bott på bra sådana hotell båda i Danmark och Spanien. För mig får man gärna göra om de flesta fängelser i Sverige till hotell eller vandrarhem redan idag.

Men på Långholmen har man lyckats håna all anständighet. När jag sov över där en natt i samband med ett seminarium för några år sedan, fanns det en väggspegel i rummet. Inget konstigt i det – men ramen var utformad i form av en del av en giljotin. Den del där den som skulle avrättas måste sticka in huvudet. Och den övre ramen var utformad som klingan som skulle skilja huvudet från kroppen. Oj, så festligt!

Event i smaklöshet

Man kan hyra in sig där för så kallade event. Då blir man utklädd i randiga fångkläder, något som aldrig förekommit i Sverige, och får leka fångar. Så här beskrivs det i deras marknadsföring:

Mitt i Stockholm, på Långholmen, genomförs denna spännande aktivitet där ni som är de misstänkta brottslingarna förs av plitarna till “Långholmens domstol”!
Domstolen, som är belägen i det gamla Spinnhusets källare, styrs av vår stränga domare. Han är oftast inte nådig mot förbrytarna och domen brukar sluta med livstids fängelse på Långholmen!

Jag är inte speciellt finkänslig men det får finnas gränser för smaklösheten och hånet mot alla de som lidit helvetes kval i det där fängelset.

Låt oss bojkotta skiten. Det är ingen större uppoffring då krogen på Långholmen är en av Stockholms absolut sämsta.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.