För att en tjej vann

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Frågade för några dagar sedan om någon visste varför kvinnor och män numer är uppdelade i skyttetävlingarna i OS. Fick två olika rätta svar.

En hittade mitt nummer och ringde mig. Hon sa att det var för att en kvinna vann och därefter delade man upp en del av skyttetävlingarna i män och kvinnor för sig. För säkerhets skull började man också ha olika avstånd till tavlorna, så att resultaten inte kunde jämföras. Hon var dock lite osäker på vilket OS det här var.

– Tror att det var 1948 men är inte helt säker, sa hon.

Lerduveskytte 1992

En annan mejlade mig direkt. Han var helt säker på att i OS i Barcelona 1992 vann en kinesisk 14-årig tjej lerduveskyttet. Då togs den grenen bort från OS och återkom först år 2000 – men då med separata herr- och damklasser.

Jag utgår ifrån att båda har rätt, så jag har skickat min bok Det farliga Sverige till er båda.

Vad det handlar om är alltså små känslomässigt förkrympta herrar som inte kan ta att kvinnor skjuter bättre än män. Kan det bli mer ynkligt än så?

Vad är en guldmedalj värd när man vet att hälften av befolkningen i världen har uteslutits för att de kanske är bättre? Och vad hade hänt om Sara Algotsson Ostholt hade vunnit guld i fälttävlan? Hade grenen tagits bort då till nästa OS, eller hade man nöjt dig med att framöver ha fälttävlan separat för damer och herrar?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.