Att skapa hat

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Malmökåken är värst, har jag fått höra år ut och år in. Så när just den anstalten nu ska förbjuda kortspel, så är det ingen överraskning.

Det är anstaltens chef Anders Eriksson som kommit på det här. Han hävdar att det spelas om pengar och att det ställer till problem.

På ett fängelse finns det inte så mycket att göra. Alltså spelar man ofta kort, precis som många gör utanför murarna. På de flesta anstalter ser ledning och anställda positivt på det här, då de intagna därmed har något att göra. Sysslolöshet resulterar ofta i irritation med allt vad som kan bli följderna av det. Men nu ska det alltså förbjudas i Malmö, närmare bestämt på Kirsebergsanstalten.

Jävlas inte

Några intagna har JO-anmält det hela men det lär inte leda till någonting. JO avslår slentrianmässigt nästan allt som kommer från intagna.

En tidigare generaldirektör för kriminalvården, Berthel Österdahl, brukade avsluta sina anföranden till personal och chefer med orden:

– Jävlas inte med de intagna.

Ibland både inledde och avslutade han med de orden. Åren som högsta chef hade fått den före detta generalen att inse nödvändigheten av att framföra det här.

På några seminarier har jag kommit i kontakt med chefer på olika nivåer från Kirsebergsanstalten. De har utmärkt sig genom sin attityd. En attityd som kan sammanfattas med ett ord, fascistoid.

Allt för många muckar från sina fängelsestraff som krutdurkar. Hatiska mot allt och alla. Tillräckligt mycket av smått och stort jävelskap åstadkommer sånt i längden. I det tillståndet möter de sedan allmänheten utanför murarna. Ofta utför de då grövre brott än någonsin tidigare, med nya brottsoffer som följd. Kriminalvårdens uppgift är att åstadkomma den direkta motsatsen.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.