Den andalusiske vännen

Av Nilsson-Larancuent 2012-08-02

Nilsson [&] Larancuent har denna gång läst en spänningsroman som tyvärr inte når upp till förhandsförväntningarna.

Det finns ett potentiellt problem när en författare, speciellt en debuterande, höjs till skyarna innan boken är ute i handeln. Alexander Söderbergs första utgivna verk har just detta bekymmer. Inför lanseringen skickade förlagsjätten Norstedts ut pressmeddelanden där det klargjordes att boken hade sålts till ett stort antal länder och att filmrättigheterna köpts av Hollywood – allt innan romanen ens hade hunnit landa hos recensenterna. Skälet till att vi valde just denna bok var bland annat hajpen. Men, som sagt, när ribban läggs för högt så är risken stor att förväntningarna inte kan infrias. Och när man väl har tagit sig igenom de cirka 500 sidorna så infinner sig en enda känsla – besvikelse.

Men besvikelsen beror inte på att boken är dålig, utan snarare på att man som läsare har haft just för höga förväntningar. Å andra sidan är den inte sensationellt bra heller, utan den placerar sig bekvämt i genrens mittfåra. Den största motigheten är persongalleriet, på de första 50 sidorna har ett tjugotal karaktärer rabblats upp, vissa med likaklingande namn. Att hålla reda på alla dessa, inklusive flera för handlingen flyktiga figurer, låter sig inte göras. Stieg Larsson och några andra författare har ett bra upplägg, på en sida efter försättsbladet eller på någon av omslagsflikarna så finns namnen på de viktigaste personerna och en kort beskrivning. Det hade verkligen behövts här, då hade man sluppit att hela tiden bläddra tillbaka i brödtexten för att påminna sig om vem som är vem.

Tydligt är i alla fall att den ensamstående mamman och sjuksköterskan Sophie Brinkmann får känslor för Hector Guzman som vårdas på avdelningen där hon arbetar. När han skrivs ut så börjar de umgås och inom kort utvecklas relationen till en kärleksaffär. Men Hector är allt annat än en laglydig medborgare, vilket gör att Sophie dras in i hans illegala aktiviteter och hamnar mitt i ett krig mellan två kriminella organisationer. Samtidigt försöker polisen förmå henne att lämna information som ska kunna fälla Hector.

För oss känns det tveksamt om storyn kommer att hålla i de ytterligare två böckerna kring Sophie Brinkmann och Guzmans organisation som är planerade. I den uppsjö av kriminal- och spänningsromaner som idag finns, så står nämligen inte Den andalusiske vännen ut tillräckligt mycket, även om den i sig är spännande.

Författare: Alexander Söderberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.