Skånska skitstövlar

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Att det är just i Skåne som en 81-årig handikappad man slits ut ur en färdtjänstbil och blir liggande på gatan, är tyvärr ingen tillfällighet. 

När jag läser rubriken: Urban, 81, kastades brutalt ur färdtjänstbilen, tänker jag att det måste ha hänt i Skåne. Jag tror inte att jag är ensam om den förutfattade meningen. Chauffören ansåg att Urban var för långsam när han skulle ta sig ur bilen, så han slet ut Urban med repliken:

– Jag är ingen jävla sjukvårdare.

Och – visst var det i Malmö som det utspelade sig. Urban blev liggande på gatan, oförmögen att resa sig, när chauffören försvann med en rivstart.

Rasistiska poliser, kommuner som inte tar emot flyktingbarn, allmänt inhuman attityd för att inte säga rent fascistoid, och självklart Sverigedemokraternas starkaste fästen [-]– är vad som idag ger oss bilden av Skåne.

Inget att bråka om?

Rimligen finns det även i Skåne demokratiskt sinnade humana människor som är mot all form av rasism – men de hörs och syns i ytterst liten utsträckning. Vi börjar närma oss en gräns där den som har skånsk dialekt måste visa att han eller hon inte är en skitstövel. En gräns där skåningar stämplas som rasistiska och allmänt jävliga skitstövlar – tills motsatsen är bevisad.

Det är hög tid att vanliga vettiga skåningar gör sina röster hörda. De kan börja med att reda ut den här historien. Ta reda på vem chauffören är, avskeda honom och åtala honom för misshandel.

Men än så länge har inget hänt. Chauffören kör vidare. Kan det möjligen vara så att man i Skåne anser att det inte är något att bråka om? Att det i Skåne var en vardaglig trivial händelse?

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.