WikiLeaks under attack!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Attacken blockerar WikiLeaks. Det har hänt tidigare men nu är det en större attack mot deras servrar som pågått i fem dagar.

Det här hände även under maj månad. Då pågick det under fyra dagar men nu är det alltså inne på sitt femte dygn och pågår. När WikiLeaks försöker öppna via andra servrar så blockeras även dessa snabbt. Just när jag skriver det här så fungerar dock den här:

http://mirror.wikileaks-press.org

Men den kan vara blockerad om några timmar.

Vilka har resurserna?

Jag är ingen expert på sånt här men har idag pratat med två som definitivt är det. Den ena förklarade det som pågår så här:

– Tänk dig ett normalstort vattenrör där det fylls på miljoner liter vatten i minuten. Då blir det stopp, även om det kommer ut en del vatten i den andra änden.

Det är alltså en välorganiserad attack för att tysta WikiLeaks.

– Men inga privatpersoner och inga normala företag har sådana här resurser, säger en av mina källor. Möjligen har ett företag som Telia det, men så har de också bland de största resurserna i Europa.

Han klargör att det fodrar en kapacitet som är väldigt dyr och att själva processen med att på det här sättet blockera WikiLeaks också är väldigt kostsam.

– Så vad är det du säger? Är det CIA som ligger bakom?

– Jag vill inte spekulera men det är inte några privatpersoner som har de här resurserna.

Men nu är det några privatpersoner som påstår att det är de som ligger bakom attacken. De skriver:

We are not doing this to call attention to ourselves. We are young adults, citizens of the United States of America and are deeply concerned about the recent developments with Julian Assange and his attempt at asylum in Ecuador.
Assange is the head of a new breed of terrorist. We are doing this as a protest against his attempt to escape justice into Ecuador. This would be a catalyst for many more like him to rise up in his place. We will not stop and they will not stop us.

Det är mycket möjligt att de är ”young adults, citizens of the United States of America”, men frågan är alltså vilken organisation de arbetar för?

Just när jag skriver det här så fungerar dock den här speglingen av WikiLeaks. Men den kan vara blockerad om några timmar.

En sak till: Kom gärna ihåg var du fick den här informationen först.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.