Sveriges värsta justitiemord

Publicerad 2012-08-15

– Jag tror att det blir omöjligt att undvika en granskningskommission, inte minst av hänsyn till de anhöriga, säger advokat Thomas Olsson. Hela den här cirkusen runt Thomas Quick har ju invaderat deras sorg och tagit över minnena av deras anhöriga. 

I dagarna släpps Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick, något som förmodligen gör det ständigt aktuella rättshaveriet om möjligt ännu mer aktuellt. På baksidan av boken står det:

Åtta morddomar. Plus tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal. En värre mördare, till och med kannibal, hade aldrig detta lilla land skådat.

Var ska rätts- och vårdhaveriet runt Quick sluta? Para§raf fick ett samtal med Quicks advokat, Thomas Olsson, bilden nedan, om boken – samt var fallet står juridiskt och moraliskt idag.

/wp-content/uploads/content/portratt/svenskmastare/DSC01092.JPG

– Nu har den släppts, Hannes Råstams journalistiskt granskande bok om fallet Thomas Quick. Tog han någon hjälp av dig som Quicks advokat i arbetet med boken?

– Jadå, men jag skulle inte vilja påstå att jag hjälpt till mycket. Jag har läst en del utkast till den och diskuterat den med såväl Råstam som Mattias Göransson som tog över när Råstam gick bort. Min roll har väl varit att vara något slags bollplank och i någon mån faktagranskare. Konstnärligt och stillistiskt har jag inte bidragit.

– Thomas Quick dömdes för åtta mord och har frikänts för två av dom. Hur ser fortsättningen på dom juridiska turerna ut?

– I dagsläget är Quick frikänd för två mord, åklagaren har lagt ner förundersökningen gällande ett mord och där väntar vi bara på den frikännande domen. Resning har beviljats för ytterligare två mord och där håller åklagaren på och granskar ärendena för att ta ställning till om han ska lägga ner förundersökningarna eller inte. Vidare har åklagarna själva lämnat in resningsansökningar rörande dom tre sista morden, och dom är under behandling.

– Det blir inte så många domar kvar. Vad blir efterspelet om Quick blir friad från alla domar, blir han en fri man?

– Ja, det är det mest sannolika. Men huruvida det sker smärtfritt eller inte, är svårt att svara på. Ledningen för Säter befinner sig ju i någon total förnekelsefas, där dom uppträder som om dom här Quick-åren aldrig har existerat, och försöker med alla medel förhindra att han ska lämna Säter. Så det blir med säkerhet en diskussion även om det i slutändan.

– Anhöriga till Johan Asplund och Charles Zelmanowits har begärt att en oberoende kommission ska granska rätts- och vårdskandalen runt Thomas Quick. Var kommer det hela att sluta?

– Jag tror att det blir omöjligt att undvika en sådan åtgärd. Inte minst med hänsyn till de anhöriga. Hela den här cirkusen runt myten om Thomas Quick har ju invaderat deras sorg och tagit över minnena av deras anhöriga under många herrans år. Därför har dom ju naturligtvis ett berättigat krav att få veta vad som hänt, och varför. Sedan finns det ju också ett allmänintresse av att försöka analysera vad det är som har gått fel, och se om det finns möjligheter att förbättra regelverket så att något liknande förhindras i framtiden.

Tidigare i somras gjorde Para§rafs medarbetare Thérèse Juel en bandad intervju med Mattias Göransson, som tog över arbetet med färdigställandet av boken ”Fallet Thomas Quick” när Hannes Råstam gick bort.

Intervjun och ljudfilen finns att hämta här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.