Till offer åt Molok

Av Nilsson-Larancuent 2013-08-09

Det tog Sveriges deckardrottning Åsa Larsson nästan fyra år att färdigställa sin senaste kriminalroman. Nillsson[&]Larancuent har läst Till offer åt Molok.

Denna femte och, enligt författaren själv, näst sista delen i kriminalromanserien om den före detta advokaten numera åklagaren Rebecka Martinsson, har varit efterlängtad av många. Olikt de flesta andra författare inom genren så pumpar inte Åsa Larsson ut en eller flera böcker om året, istället låter hon sina berättelser mogna. Till offer åt Molok tog henne nästan fyra år att färdigställa. Vissa kanske skulle kalla det överbearbetning, medan vi är av åsikten att det handlar om en strävan efter perfektionism – något som många andra författare hade behövt aspirera på.

Handlingen utspelar sig som vanligt uppe i de nordligare svenska breddgraderna. En kvinna hittas mördad och hennes barnbarn verkar ha bevittnat dådet. Strax därefter hittas ett människoben inuti en björnmage. Samtidigt som brotten utreds skildras en parallell berättelse om ett nästan 100 år gammalt mord på en lärarinna. Sakta och stilsäkert väver Åsa Larsson samman alla spåren till den obligatoriska deckarfinalen där gott och ont drabbar samman.

Författarinnan använder sig av en viss annorlunda stilistik än i sina föregående deckare. Den historiska berättelsen får ta mycket plats och vår gissning är att det ger en fingervisning om vart hennes författande är på väg när hon låter Rebecka Martinsson göra sorti efter nästa bok. Även om det är välskrivet så är hoppandet mellan dåtid och nutid något som vi aldrig varit särskilt förtjusta i, speciellt inte inom kriminalromansgenren. Men ändå, Åsa Larsson är trots allt Åsa Larsson, och samtliga hennes tidigare böcker har varit ett nöje att läsa – Till offer åt Molok är inget undantag.

Författare: Åsa Larsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.