Debatten fortsätter

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Ikväll 22.00 i SVT1:s program Debatt ska jag vara med och debattera Quick-cirkusen. Och debatten fortsätter även här på Para§raf.

I tisdags publicerade vi här på Para§raf en debattartikel som jag skrivit utifrån att en journalist, Gubb Jan Stigson, belagts med yttrandeförbud av sin arbetsgivare, ledningen för tidningen Dala-Demokraten.

Några har uppfattat den som att det var chefredaktören för magasinet Filter, Mattias Göransson, som hade krävt detta yttrandeförbud. Möjligen uttryckte jag mig oklart, för så var det inte. Vad Göransson krävde var att Stigson inte skulle få skriva fler artiklar om fallet Quick. Vilket naturligtvis är helt åt helvete att en journalist kräver.

Men det var ledningen för Dala-Demokraten, redaktionschefen Mats Larsson och chefredaktören Göran Greider, som belade Stigson med totalt yttrandeförbud i frågan. Han fick inte delta i Studio Ett i Sveriges radio och han fick inte skriva en debattartikel här på Para§raf. Detta totala yttrandeförbud ska alltså inte Mattias Göransson lastas för.

Men va fan

Göransson har bemött min artikel här på Para§raf i kommentatorsfältet och jag har mejlat honom och erbjudit honom obegränsat utrymme i form av en debattartikel på vår sajt. Något han tackade för, med avböjde.

När jag idag läser en artikel på Filters hemsida förstår jag varför. Där förklarar Göransson turerna runt det hotfulla mejl han skickade till Dala-Demokratens ledning. Och – till min förvåning förklarar han sig helt nöjd med detta yttrandeförbud. Så här skriver han:

I sak gick mejlet ut på att Gubb Jan Stigson ägnade sig åt förtal, och att Mats Larsson bar det juridiska ansvaret. Mats Larsson replikerade att han skulle ta itu med problemet och nästa dag raderades Gubb Jans blogginlägg.
 Senare kunde vi läsa att Dala-Demokraten även belagt Gubb Jan Stigson med privat yppandeförbud. Det var inget vi vågat drömma om, än mindre kände till att man som arbetsledare på en tidning kunde utfärda – samtidigt var det en uppenbar välgärning mot den nu pågående debatten om rättsrötan kring fallet Thomas Quick …

Chefredaktören för magasinet Filter tycker alltså att det är bra att en annan journalist har belagts med totalt yttrandeförbud, även privat, i den här frågan!

Det mörknar över nationen Sverige.

 

Min debattartikel med Mattias Göranssons kommentar finns att läsa här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.