Gubb Jan Stigson har återfått sin yttrandefrihet

Av Dick Sundevall 2012-08-31

Journalisten Gubb Jan Stigson har nu återfått sin yttrandefrihet – till viss del. Ledningen för Dala-Demokraten backar och Stigson får nu delta i debatten om Quick-fallet. Men han får fortfarande inte skriva om fallet i Dala-Demokraten.

I tisdags redogjorde vi här på Para§raf för bakgrunden till att en svensk journalist hade fråntagits sin yttrandefrihet i fallet Quick. Ett fall som han följt från början och skrivit 300 artiklar om. Först stoppades han från att skriva fler artiklar. 

När magasinet Filters chefredaktör Mattias Göranson skickade ett hotfullt mejl till ansvarige utgivaren på Dala-Demokraten, stoppades Gubb Jan Stigson även från att skriva om fallet på sin blogg, och de inlägg som tidigare publicerats där om fallet togs bort – censurerades.

Fråntogs sin yttrandefrihet

Därtill förbjöds han av sin arbetsgivare att delta i debatten om Quick-fallet på sin fritid. Han stoppades från att medverka i Sveriges Radios Studio Ett och från att skriva en debattartikel här på Para§raf.

Efter att vi uppmärkammat det här och det även togs upp av mig i SVT:s program Debatt igår kväll, har nu tidningsledningen backat. 

– Från och med idag får jag delta i den allmänna debatten, säger Gubb Jan Stigson när vi når honom på telefon.

– Men du får alltså fortfarande inte skriva om Quick-fallet i Dala-Demokraten.

– Nej, inte i någon form.

– Får du till exempel skriva debattartiklar i andra tidningarna om fallet?

– Ja, efter vad jag förstår så får jag det.

– Har du fått någon förklaring till den här vändningen?

– Ja, men därvidlag är jag lojal med tidningen, så det stannar så att säga inom huset.

– Vårt erbjudande om att du kan skriva en debattartikel på Para§raf kvarstår.

– Tack. Jag får se. Jag har egentligen semester nu och ska ut och jaga älg.

Det kan tyckas självklart att en svensk medborgare ska få yttra sig i vilken fråga som helst utan att arbetsgivaren ska lägga sig i det, så länge det inte rör företagshemligheter. Inte minst mot bakgrund av att svensk grundlag ger varje medborgare denna yttrandefrihet.

Men det tycks inte omfattas av alla. Så här skriver magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson på magsinets hemsida, apropå det hotfulla mejl han skickade till Dala-Demokraten:

I sak gick mejlet ut på att Gubb Jan Stigson ägnade sig åt förtal, och att Mats Larsson bar det juridiska ansvaret. Mats Larsson replikerade att han skulle ta itu med problemet och nästa dag raderades Gubb Jans blogginlägg.
Senare kunde vi läsa att Dala-Demokraten även belagt Gubb Jan Stigson med privat yppandeförbud. Det var inget vi vågat drömma om, än mindre kände till att man som arbetsledare på en tidning kunde utfärda – samtidigt var det en uppenbar välgärning mot den nu pågående debatten om rättsrötan kring fallet Thomas Quick…

Artikeln om bakgrunden till beslutet om totalt yttrandeförbud, och mejlet i sin helhet, finns här: Skjuten i huvudet och fått halsen kapad.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.