Polischefen avgår

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Den norska polischefen avgår för att han inte känner att han har justitieministerns förtroende. Men hur är det då i Sverige?

Norges rikspolischef har avgått efter den förödande kritiken från kommissionen som undersökte och sammanställde polisens arbete under den dag barnamördaren Breivik härjade som värst. Men det är att observera att han inte avgår på grund av den sakliga kritiken, enligt vad han själv säger, utan för att han inte känner att han har justitieministerns förtroende.

I Sverige har vi en rikspolischef som radar upp misslyckanden. Såväl kortsiktiga som långsiktiga. Och sansade analytiker tycks vara överens om att hade något motsvarade skett i Sverige  så hade vår polis inte klarat av det bättre än vad man gjorde i Norge.

Men den svenska rikspolischefen Bengt Svensson sitter kvar på sin stol. Kan bara se två alternativa förklaringar till varför han gör det:

1. Han har inte justitieministerns förtroende men vägrar avgå. Och att avskeda honom inför öppen ridå tycker Beatrice Ask och regeringen är att ta i för mycket. För så gör vi helst inte i Sverige med högt uppsatta chefer.

2. Han har justitieministerns och regeringens förtroende.

Kan inte bestämma mig för vilket av alternativen jag tycker är värst.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.