Men graffitin då …

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Överallt i västvärlden är man befogat upprörd över att de tre tjejerna i Pussy Riot har dömts till fängelsestraff. Men hur är det med Stockholm och graffitin?

Det är naturligtvis åt helvete att de tre punktjejerna döms till fängelsestraff för att de har framfört en låt i en kyrka. Och det säger en hel del om Ryssland av idag som en stat någonstans mellan diktatur och demokrati, som med polis och domstolar försöker styra över olika former av konstyttringar.

Men hur har vi det här hemma då? I Stockholm är det nolltolerans mot graffiti. Det är också en konstform. En ung konstform under utveckling. Den får nu försöka utvecklas i andra länder och städer, för i Stockholm har inskränkta politiker i kommunfullmäktige bestämt att den konstformen ska vi inte ha här.

Själv blir jag glad av graffiti. Ofta återfinns målningarna på grå skitig trist betong och piggar upp. Och det glädjer även om konstnären ännu inte hunnit utveckla sina talanger fullt ut. Blir lysande färgklickar i en ofta grå och trist miljö.

Historien ger konstnärerna rätt

Historien kommer naturligtvis som alltid att ge de unga konstnärerna rätt och man kommer att skratta åt kommunpolitikerna – men fler borde reagera över den diktatoriska ordningen i landets huvudstad.

Om det handlade om att man försöker vårda staden och att det inte får se ut hur fan som helst på gator och torg, så vore det väl en sak, men så är det ju inte.

Gamla Stan i Stockholm är ett så kallat världsarv, i likhet med ringmuren runt Visby. Alltså något som ska vårdas för eftervärlden. Men i stora delar får Gamla Stan förfalla. Fasaderna är oftast oerhört eftersatta och anskrämliga. Men det får tydligen fortgå.

Nedan några bilder från Gamla Stan och några graffitimålningar från olika delar av världen. Min enkla fråga blir: Är det verkligen graffitin som är problemet?

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Graffiti1.jpg

Graffiti

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/GS4.JPG

Världsarvet Gamla Stan

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Graffitti2.jpg

Graffiti

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/GS10.jpg

Världsarvet Gamla Stan

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Graffitti6.jpg

Graffiti

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/GS8.JPG

Världsarvet Gamla Stan

/wp-content/uploads/content/blogg/dicksundevalls/Graffitti3.jpeg

Graffiti


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.