Jan Olsson och inbrotten

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jan Olsson skriver i sin krönika här bredvid om mängdbrotten, inbrott och liknande som folk i allmänhet råkar ut för. Läget är värre än någonsin.

Dagens Nyheter gjorde nyligen en granskning avseende en del av dessa mängdbrott, villainbrotten. Det begås drygt 20 000 villainbrott varje år i Sverige. DN valde ut en helg, den 29 och 30 oktober förra året. Då gjordes 98 villainbrott i Sverige. Sedan följde de upp vad som hänt tio månader senare.

Bara i ett fall hade inbrottet klarats upp i den meningen att gärningsmännen hade gripits och dömts. En av dem dömdes till rättspsykiatrisk vård. Idag ska man vara väldigt illa däran för att bli klassad som allvarligt psykiskt störd och därmed dömas till rättspsykvård.

Så slutsatsen är alltså:

1. En procent av villainbrotten den helgen klarades upp.

2. Man klarar sig om man gjort ett villainbrott, om man ser till att inte ha med sig någon som är ett totalt psykfall.

Läs gärna Jan Olssons krönika. Med sin långa erfarenhet som brottsplatsundersökare vet han vad det här handlar om. Vet varför mängdbrotten klaras upp i allt mindre utsträckning, trots det ständigt ökande antalet poliser.

Jag har skrivit det tidigare, men det kan nog inte framföras för många gånger: Det är hög tid för rikspolischefen Bengt Svensson att avgå.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.