Ett genombrott!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Tv-snuttarna som läggs ut på våra vanligaste dagstidningars sajter har mest varit trams. Men nu har det gjorts ett genombrott.

Vi är många som störs av att när vi tror att vi klickar fram en artikel, istället får en amatörmässig videosnutt att titta på. Ofta med dåligt ljud och en amatörmässig speaker. När det gäller Expressen så får jag på min dator ljud på den inledande reklamsnutten men inte på själva inslaget. Något som jag inte är ensam om. Sannolikt kan jag fixa med datorn och kanske ladda ner något program så att jag även kan höra inslaget, men jag ser det som Expressens problem att fixa det.

Genombrott

Men i går gjordes kanske det stora genombrottet i svenska dagstidningssajter när det gäller tv-bitarna. Julian Assange skulle yttra sig offentligt för första gången på två månader. Han framträdde på en liten balkong på Ecuadors ambassad i London.

Varken SVT, TV4 eller någon annan kanal sände ut det, trots att det bjöds ut från något engelskt produktionsbolag som hela tiden låg med en öppen kamera. Men Aftonbladet sände det direkt.

Det var mig veterligen första gången i Sverige som dagstidningarnas tv-utsändningar blev en verklig konkurrent till de traditionella tv-kanalerna. Det är alltså hög tid för SVT och TV4 att vakna upp ur semesterslumrandet. Eller var det möjligen högst medvetet som man lät bli att direktsända? Var man kanske rädd för att Assange skulle säga något kontroversiellt, som hade kunnat reta upp den svenska eller amerikanska regeringen?

I så fall var det än mer betydelsefullt att Aftonbladet direktsände hans anförande, som de vanliga tv-nyheterna sedan bara visade snuttar av.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.