Min naivitet

Av William Eriksson 2012-09-09

Har länge varit intresserad av kriminal- och rättsfrågor. Under många år levde jag i tron om att Sverige var en mycket rättssäker stat. 

På senare tid har mina förhoppningar om detta fullkomligt raserats. På Para§raf har vi i dagarna publicerat ett inspelat telefonsamtal där en svensk polisman erbjuder sig att hitta på och fabricera brott. Samtidigt har jag några gånger under den senaste månaden besökt den stora narkotikarättegången i Stockholms tingsrätt. En rättegång där försvaret inte får tillgång till samma material som åklagarsidan. Något som i sin tur strider emot Europakonventionen. 

Oacceptabelt

Man behöver inte vara kriminell för att tycka att dessa företeelser är helt oacceptabla. Det mest skrämmande när det gäller båda dessa exempel är att både polisen och åklagarna representerar staten. Vårt Sverige. Att en uppenbart skyldig langare ljuger ihop en historia om sin oskyldighet är det väl inget större problem med. Inte heller en Leif Silbersky som vrålar om att det inte är olagligt att ha dålig ekonomi trots att klienten bär en klocka från Breitling. Men att en åklagare, domare eller polisman och övriga representanter för staten avsiktligt missköter sitt arbete är enligt mig helt horribelt. 

Bryter mot Europakonventionen

Det spelar ingen roll hur uppenbart skyldig till ett brott någon är. Så länge dom ännu inte har fallit är personen ifråga oskyldig och har rätt att få en rättvis och regelrätt rättegång. När några av landets på pappret skickligaste åklagare inför en förhållandevis stor skara av åhörare öppet bryter mot Europakonventionen gör det mig förstummad. Frågan om myglandet inom poliskåren och rättsväsendet måsta lyftas och det snarast möjligt. Om du vill veta lite om vad polisen bland annat sysslar med för tveksamheter kan jag rekommendera dig att läsa min kollega och tillika författares bok ”Hanteraren”. Den skildrar bland annat hur poliser och åklagare systematiskt begår lagbrott liknande dessa. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.