Livet på Östermalm

Av William Eriksson 2012-09-15

Att varje morgon vakna upp, se ut genom köksfönstret och än en gång inse att man bor på Östermalm är få förunnat. 

Att sedan ställa sig i duschen och tvåla in sig med den dyra tvålen från Molton Brown adderar ytterligare känslan av självgodhet. När Svenskan sedan är inhämtad och jag sitter framför min nyinköpta Bang Olufsen-tv kan jag med lugn och ro planera dagen.

Traditionen är viktig

Det är fredag och någon gång under den tidiga eftermiddagen skall jag återigen få öppna upp min ärvda jordglob till barskåp för att göra mig en Gin & Tonic. I goda vänners lag skall vi avnjuta en trevlig confit de canard gjord på anka som jag beställt av Herman i köttdisken nere på saluhallen. Sedan skall vi promenera ned till Riche för att ytterligare smörja kråset. Det gör vi varje helg. Traditioner är viktigt på övfre Östermalm. Mitt eget lilla samhälle. Tittar ner på min växande kagge, jag börjar bli tjock. Slår snabbt ifrån mig tanken och säger istället högt för mig själv ” Det är inte lätt att vara smal när man är förmögen”.

Kliver i hundskit

Telefonen ringer. Jag vaknar upp ur dagdrömmen. Slänger en blick på uret och sätter det kalla kaffet i halsen. Satan, jag ska vara på redaktionsmöte i Gamla Stan om tjugo minuter. Jag stänger av kaffebryggaren, kastar gårdagens pizzakartong åt sidan. Sliter fram ett par jeans ur tvättkorgen och sprejar på mig lite deodorant från Nivea. I trappan möts jag av arga lappar från grannen om ”icke uppskattat med hög ljudvolym en tisdag klockan 21.15”. På vägen bort till tunnelbanan hinner jag kliva i minst två högar av hundskit. Lite längre fram ser jag ett par tanter med varsin frigående tax. Jävla kärringar.

Väl nere på perrongen får jag mig en predikan om faran med att springa i trappor av en äldre man i blanka loafers med tillhörande tofsar. Hinner precis ursäkta mig innan tåget rullar in och jag äntligen får lämna denna stadsdel. En stadsdel som till största del består av bittra rojalister, arga män och illaluktande hundar.

Östermalm – stadsdelen som stått stilla sedan Gunnar Heckscher var högerpartiets partiordförande. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.