Polisen får hitta på brott

Publicerad 2012-09-18

Att som polisman lova att hjälpa till att hitta på brott för att få en person dömd till fängelse är inget brott om motparten är drivande. Det hävdar åklagare Kay Engfeldt som lägger ned strippklubbsägaren Michael Badelts anmälan mot en polisman.

Para§raf kunde i förra veckan rapportera att Michael Badelt hade anmält en polisman vid Stockholmspolisen till polisens internutredning för brotts-provokation. Polismannen ska enligt anmälan ha lovat Michael Badelts hustru att hjälpa henne att fabricera brott för att få Badelt dömd till fängelse. Allt spelades in och paret bifogade ljudinspelningen med sin anmälan. Åklagare Kay Engfeldt som i förra veckan inledde en förundersökning har nu lagt ner ärendet efter bara några dagar.

– Det är ingen brottsprovokation eftersom det är kvinnan och inte polismannen som är drivande på ljudinspelningen, säger Engfeldt.

– Är det inte tjänstefel då? Man hör ju en polisman lova att hjälpa till med att hitta på brott?

– Nej, det är kvinnan som har ringt upp polismannen, och dessutom svarar han ganska otydligt på hennes frågor om att hitta på brott.

– Han svarar ju ja upprepade gånger?

– Ja, men som sagt, det var kvinnan som ringde upp polismannen som dessutom var på semester vid tillfället.

– Har ni hört polismannen?

– Nej, säger Engfeldt avslutningsvis.

Poliser åtalas inte

Michael Badelts hustru Mary suckar uppgivet när Para§raf når henne för en kommentar om den nedlagda förundersökningen.

– Det var väntat. Internutredningen kommer aldrig att åtala några poliser.

– Hur började allt det här?

– Polisen har flera gånger kontaktat mig och sagt att det är synd om mig, att jag är ett offer som lever ihop med en kriminell, att jag borde samarbeta med dem för att få Michael inlåst.

– Vad tänkte du då?

– Det har känts hotfullt. Värst är när vissa poliser sagt att om jag inte samarbetar kan det gå ut över oss som föräldrar.

– Hur tolkar du det?

[-]– Tolkar? Det har varit ganska uttalat att sociala myndigheter kan omhänderta vårt barn om jag inte hjälper till. Det var därför vi gjorde inspelningen. Min känsla är att polisen är beredd att gå hur långt som helst för att få Michael inlåst.

– Åklagaren menar att det var du som ringde upp polismannen och att det var du som var drivande, dessutom var han på semester.

– Att säga att polismannen var på semester när jag ringde är hårresande. Det var polismannen som kom hem till mig med en kollega när Michael satt i fängelse. Jag förstod aldrig vad han hade där att göra, men vid det besöket lämnade han sitt telefonnummer och sa att jag kunde ringa när som helst, dygnet runt. Jag var drivande men polismannen svarade ju ja flera gånger, det säger väl någonting, avslutar Mary.

 

Artikeln med ljudfilen från samtalet finns att läsa här.

Nedan beslutet om nedläggningen i sin helhet.

Bifogade filer:
Aklagarbeslut.pdf

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.