Yttrandefrihet gäller

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det första Johan Persson och Martin Schibbye pratade om när de träffade journalister i Sverige var yttrandefriheten.

När de får en fråga om vad de tycker om någon som skrivit väldigt negativt om dem här i Sverige, blir svaret:

– Vad bra att hon lever i ett land där hon får uttrycka sin åsikt.

Det är kärnan i yttrandefriheten. Den som har en direkt motsatt åsikt om något gentemot en själv, ska ha en självklar rätt att uttala det. Att då idiotförklara den som inte har samma åsikt, visar att man inte respekterar yttrandefrihetens grunder.

Frågan är enkel, är man för eller emot det här, så som det uttrycks i Sveriges grundlag:

Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.

Inte självklart

Det är inte så väldigt länge sedan man riskerade dödsstraff i Sverige om man skrev så kallade pamfletter mot konungen. Och filmskapare censurerades till för bara några år sedan om de framförde något som sågs som olämpliga företeelser i sina filmer.

Yttrandefriheten är definitivt inget självklart. Vi måste vårda den. Slå vakt om den. Och kanske inte minst nu mitt i den hätska debatten om Quick/Bergwalls skuld eller oskuld – visa att vi respekterar den.

Att påstå att vad den andra framför är något som han ska åtalas för, samtidigt som man vet att det inte går, är inte bara ett tramsigt tonårsbeteende utan visar också på en tydlig brist på respekt för vår grundlags yttrandefrihet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.