Förorten brinner!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jodå, det finns bra teater, även om det mesta brukar handla om inskränkt småborgerligt själsliv. Förorten brinner har mycket att berätta.

Har ofta tv:n på när jag sitter och skriver. Har på något program som inte är alltför korkat så jag inte retar mig på det – men inte heller något program som kräver någon större uppmärksamhet. Behöver bruset för att stänga ute ljudet från grannarna och gatan. Är troligen en yrkesskada sedan åren på centralredaktioner. Koncentrationsbubblan blir starkare av bruset.

Oj!

Men så börjar man nu på söndagseftermiddagen sända en repris av Fryshusets pjäs Förorten brinner på SVT2. Såg den inte när den sändes på tv första gången i juni – för jag gillar ju egentligen inte teater.

Men OJ! Från den första minuten till sista är jag fast. Ser väldigt bra teater om livet och livets förutsättningar i förorten. Det kunde handla om vilken förort som helst från miljonprogrammets dagar. En av dem nämns i pjäsen, Rågsved. Förorten i södra Stockholm där jag växte upp.

Men det är inte alls därför jag fastnar och slutar skriva. Fastnar och höjer ljudet. Det är för att det är på allvar. För att Förorten brinner har något väsentligt att berätta och förklara – och för att tonläget träffar mig så klockrent i bröstkorgen. Som musik.

Skrev jag att det också handlar om en av de bästa skådespelarprestationer jag har sett? Och jag som egentligen inte gillar teater, för att det ofta är så… teatraliskt.

Gå in här så får du information om när du kan se någon föreställning.

Pjäsen sänds även på TV2 i morgon 13.00 och på onsdag 14.05.

Se den eller spela in den. Tro mig, du har både tid och lust att se den.

Den finns även på nätet men där har jag bara hittat den textad, vilket förstör mycket av upplevelsen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.