Känsliga frågor

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Jag vill ha frågorna skriftligt, säger åklagaren när advokat Johan Eriksson vill ha svar på känsliga frågor. Hör ljudfilen med de känsliga frågorna här.

Återigen häckar jag på den stora narkotikarättegången mot Jonas Oredsson med flera i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Det är den största narkotikarättegången i Sveriges historia.

Och återigen förvånas jag över tonläget i rättssalen. Den präglas av stor misstänksamhet mellan advokater, åklagare och poliser som vittnar. Frågor besvaras allt som oftast med ifrågasättande av frågorna som ställs.

Underlig rättegång

Det är något underligt med hela den här rättegången. När advokaterna ställer lite känsliga frågor så begär åklagarna, de är tre stycken, att få frågorna skriftligt så att de kan återkomma. Och det även när det är ganska raka enkla frågor att besvara.

Till saken hör att i den här mycket stora rättegången som pågår månad efter månad i säkerhetssalen så är samtliga åklagare kammaråklagare. Rimligen borde minst en av dem ha varit chefsåklagare eller överåklagare.

Allt tyder på att de måste gå tillbaka till en åklagare i högre chefsställning med frågeställningarna. Därtill framgick det av dagens förhandlingar att såväl rikskriminalen som justitiedepartementet finns med i bakgrunden.

Det här tillsammans med en domare som agerar passivt och osäkert får till följd att det bitvis blir en rörig och milt uttryckt annorlunda rättegång.

Sekretess

Irritationen och misstänksamheten blir inte mindre när advokat Johan Erikson ställer känsliga frågor till huvudåklagaren Karin Bergstrand, utifrån information som hon menar att det är sekretess på. Och hon kräver därmed att få frågorna skriftligt och vägrar att svara direkt på dem i rättssalen.

Vad är det då som är så känsligt som Johan Eriksson tar upp? Det avser svensk och utländsk polis som arbetat undercover och utredningsmaterial som advokaterna inte har fått ta del av. Därtill vittnen som de inte har fått kallat.

I ljudfilen nedan hör vi advokat Johan Eriksson ställa sina frågor och huvudåklagaren Karin Bergstrand förklara att hon inte tänker svara.

SSI, som Johan Eriksson talar om, är den enhet inom polisen som arbetar med polisiära undercoveruppdrag.

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.