Skådespelet

Av William Eriksson 2012-09-19

Den stora narkotikarättegång som just nu pågår i Stockholms tingsrätt är intressant i många olika hänseenden. Utan att vara jurist eller så värst insatt i själva målet inser man vilka brister det finns i det svenska rättssystemet. 

Det skådespel som utspelar sig i säkerhetssalen är något aldrig tidigare skådat. Det finns en viktig förutsättning som man bör ha klart för sig innan man sätter sig in i det hela. Enligt Europakonventionen ska alla parter i en rättegång ha tillgång till samma material. Något som borde vara en självklarhet i en rättsstat som skall underkasta sig EU:s regler för hur en rättegång skall gå till.

Kravet på att alla parter skall ha tillgång till samma material har över huvud taget inte uppfyllts under denna förhandling. Försvaret har sedan dag ett krävt att få tillgång till vissa handlingar som man ännu inte fått.

Besvärad nybörjare

Inte nog med det. Trots att åklagarsidan uppenbarligen (enligt sig själva) sitter på massiv bevisning så agerar man makalöst osäkert. Det man ser från åskådarplats skulle lika gärna kunna vara ett rollspel utfört av en skolklass på mellanstadiet. En åklagare som inte vet vilka handlingar han åberopar och samtidigt blir upprörd över lite mummel i salen ger i vart fall inte mig en övertygande känsla.

Rättens ordförande förtjänar också en rejäl känga. Han skall agera som den fasta handen i salen men liknar mer en morgontrött och besvärad nybörjare. Istället för att kommendera de övriga parterna i salen så ställer han frågor och verkar allmänt osäker.

Sammanfattningsvis kan jag bara rekommendera den som är intresserad av spännande rättsfall att någon dag besöka detta skådespel. Du kommer att få se något helt unikt i svensk rättshistoria. Jag kan nog lova att det aldrig någonsin igen kommer att ske något liknande i säkerhetssalen. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.