Brott lönar sig

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet visar att chansen att vinna är enormt mycket större vid brott än om man spelar på trav eller tippar.

Statistiken består som alltid av en väldig massa uppgifter, vilket väl är bra. Men den mest intressanta uppgiften är vad som benämns personuppklarade brott. Det innebär att en eller flera personer har bundits till brottet och åtal har väckts, strafföreläggande har utfärdats eller åtalsunderlåtelse har meddelats.

Det var 18 procent av de anmälda brotten som blev personuppklarade under första halvåret 2012. Denna alarmerande låga siffra innebär att det var 82 procents chans att klara sig om man begick brott!

Men egentligen är det värre än så. För till det här kommer alla brott som inte anmäls. Saker som blir stulna men som inte anmäls då självrisken plus försäkringsbolagens nedräkning av värdet på det som stals innebar att det inte var någon idé att anmäla. Plus brott som man inte vågar anmäla på grund av hot. Vi vet också att mörkertalet för sexbrott är stort.

Kort sagt och sammanfattningsvis: Det är sannolikt 85-90 procents chans att klara sig om man begår brott!

Och Rikspolischefen sitter där han sitter. Undrar om det finns något annat land i Europa där en rikspolischef skulle få behålla sitt jobb om man redovisade sådana här siffror?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.