I don’t fucking care

Av Carlos Paulsson 2013-02-17

– Vadå, varför bryr du dig? Låt mig röka på, är inte dina problemas. Fuck off!
Killen är hög som Kaknästornet. Han är 15 år. 

   Han är lack och han hatar mig mer än pesten. Just där och då rör det mig inte i ryggen. Han liftar med tåget som bara har en station. Det jag sagt är att så länge han tänker röka cannabis så kommer jag att dyka upp. Snacka med honom trots att han helst vill slå mig på käften. Göra en bedömning om han är hög eller inte. Innehav? Kontakta föräldrar och handläggaren på soc.

   Det finns ingen annan deal. Samhället får betala om vi misslyckas. Resulterar i vårdplatser för tusentals kronor på annan ort. Och brottsoffer. Någon annan ungdom får pröjsa för att killen behöver cashen till sin cannabis. Ingen förälder sticker normalt till sin unge en hundring till hasch!

   THC sätter sig i huvudets fettvävnader. THC skapar likgiltighet. Jag ser det hela tiden. – Bry dig inte, jag bryr mig inte, I don’t fucking care om någonting förutom min cannabis!

Men en klocka brukar ringa om jag säger:

– Är du medveten om att du indirekt fått ett tiotal ungdomar, alltså dina egna vänner, att fastna i cannabismissbruk?

Den frågeställningen skojar man inte bort. Det brukar bli tyst som i graven. Inväntar svar, men inget händer. Så frågeställningen återkommer:

– Hur känns det, egentligen?

   Killen vet så väl att haschet är keff. Att jiddra kring sig själv är en grej, men att lyfta upp frågan ur den synvinkeln, kring de egna grabbarna. Bror hit och bror dit. Den svider. Det kan låta hårt, provocerande. Men jag lovar! Uppvaknande är det enda som funkar. De är unga, tror de har nio liv, hårda som bandybollar, men till slut pallar de inte trycket, det blir för mycket, och så kommer majormisstagen. Kidsen garvar åt pekpinnen. Tyvärr förstår de sällan att målet alltid är att inte vilja se dem sitta och kasta bort vuxenlivet på någon avdelning på Hall, eller ut och in på avgiftning.

 

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nyhetsbrevet mejlas ut varje måndag och innehåller bland annat extramaterial som inte publiceras på sajten. Du prenumererar utan kostnad här: Nyhetsbrevet.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.