Seriemördare i rättvisans namn

Av Nilsson-Larancuent 2013-02-17

Den brasilianske seriemördaren Pedro Rodriguez Filho har dömts för över 70 mord, men vissa anser att det verkliga antalet offer är över 100. Det mest makabra var på hans egen far, som fick hjärtat utskuret varefter sonen tog en tugga. Idag är han en fri man.

Pedro Rodriguez Filho också känd som Pedrinho Matador (Peter den lille mördaren) är en ovanlig brottsling. Vanligtvis ger sig seriemördare på de svaga och utsatta, medan Pedro sökte ut dem som enligt hans eget rättspatos förtjänade en dödlig version av rättvisa.

Misshandlades som foster

Våld var något som Pedro Filho fick uppleva redan i livmodern. Hans pappa misshandlade nämligen sin gravida fru brutalt under hela graviditeten, något som resulterade i att Pedro kom till världen 1954 med en skallskada. Uppväxten skedde under hårda förhållanden där misshandel från fadern blev en del av vardagen.

Blott 13 år försökte Pedro Filho mörda sin egen kusin. I ett slagsmål knuffades kusinen ner i en sockerrörspress och miste nästan livet. Enligt honom själv uppstod ett begär som inte gick att stå emot. Trots att det var en släkting och trots att slagsmålet inte gällde något speciellt, så slutade det nästa i dråp. Denna händelse fick dock inte Pedro Filho att tänka om, inom ett år skedde det första uppsåtliga mordet.

Mördade vice borgmästaren

Trots sitt dåliga förhållande till sin far, skedde Pedro Filhos första mord i syfte att upprätta faderns heder. Det var nu som det rättspatos som ofta styrde hans handlande tydligt kom till ytan.

/wp-content/uploads/content/utblick/seriemordare-i-rattvisans-namn/pedrino6.jpgDet hade skett ett antal matstölder vid den skola där fadern arbetade som vakt och han pekades ut som skyldig och fick sparken. Detta trots den totala avsaknaden av bevisning, något som fick sonen att se rött. Pedro Filho tog sig till vice borgmästaren, som stod bakom avskedandet, och tog livet av honom. Den närmaste tiden därefter ägnade han åt att söka efter den verkliga mattjuven och när det till slut kom fram att det var en skolvaktskollega till fadern, fick även han sätta livet till – allt enligt Pedro Filhos egna syn på rättvisan.

Alla visste vem som begått de två morden och en efterlysning tvingade Pedro Filho att fly. Mogi das Cruzes i São Paulo blev det perfekta gömstället. I en stad där mord och andra grova brott sker dagligen var det ingen som la märke till honom, trots att han tog livet av olika kriminella lite då och då. Där livnärde han sig huvudsakligen på inbrott och kom så småningom att träffa en kvinna vid namn Maria Aparecida Olympia. De flyttade ihop, men lyckan skulle inte vara länge. Pedro Filho hamnade i konflikt med ett av de många gäng som lever på São Paulos gator, vilket resulterade i att Pedro och Maria togs tillfånga. Den enda som lyckades tas sig levande därifrån var Pedrinho Matador. Rättvisans seriemördare gjorde nu allt i sin makt för att söka upp de skyldiga. I sin jakt på de som mördat Maria torterades och mördades många personer. Sorgen fick djuret inom honom att komma fram och det fanns inga gränser för vad han var kapabel att göra. Endast någon enstaka av de skyldiga hittades, när röken hade lagt sig var över tio personer döda och minst lika många till svårt skadade, det var priset för rättvisa sett ut Pedro Filhos ögon – han hade ännu inte ens fyllt 18.

Mördade sin far

Nästa mord skulle ske av än mer personliga skäl. Fortfarande boende i Mogi das Cruzes, nåddes han av nyheterna att modern hade mördats brutalt av fadern med en machete. Ilskan, sorgen och hatet mot den bestialiska fadern fick Pedro Filho att söka upp och kallblodigt hugga ihjäl honom. Nerblodad och svettig med sin döda far liggandes framför sig, skar Filho ut hjärtat och tog en tugga. Aldrig mer skulle fadern orsaka honom något lidande.

Men som för de flesta andra seriemördare är det en tidsfråga innan de åker fast. Den 24 maj 1973 var det den 19-årige Pedro Filhos tur. Under stort polispådrag greps han och dömdes till fängelse för bland annat mord. Här skulle berättelsen vanligen ha slutat, men faktum är att antalet offer skulle mångdubblas till följd av tiden i anstalt. Enligt vissa källor mördades så många som 47 medfångar. De flesta var den typen av interner som Pedro Filho inte ansåg förtjänade att leva.

Dessutom har Brasilien en lag som säger att man inte får avtjäna mer än 30 år, oavsett hur långt straff man döms till. Men när Filhos frigivning stundade 2003 dömdes han igen och fick totalt 400 år, bland annat för flera av de mord han begått i fängelse. Trots det extremt långa straffet beslutades att han skulle kunna friges 2017, något som sedan tidigarelades. Den 24 april 2007, efter att ha varit inlåst i 34 år, lämnade Pedro Rodriguez Filho fängelset en fri man.

/wp-content/uploads/content/utblick/seriemordare-i-rattvisans-namn/pedrinho matador hoje.jpg

Greps igen

Efter att han släpptes flyttade han till en mindre stad i nordöstra Brasilien. Under flera år lyckades han hålla sig under polisens och mediernas radar genom att försörja sig på olika okvalificerade småjobb. Men den 15 september 2011 greps han igen. Pedro Filho arbetade då som städare/alltiallo i Balneário Camboriú vid Santa Catarinakusten. Denna gång gällde anklagelserna inte mord utan upplopp och olaga frihetsberövande. Ett kortare fängelsestraff avtjänades och enligt de senaste rapporterna lever han idag i frihet. Förhoppningsvis har den snart 60-årige Pedro Filho funnit en tillvaro som inte kräver att andra måste dö. Kanske han till och med har funnit ro och kan leva ut sin ålderdom utan att de inre demonerna skapar för mycket kaos.

Nyhetsbrevet
Vårt nyhetsbrev som mejlas ut varje måndag innehåller bland annat extramaterial som inte publiceras på Para§raf. Du prenumererar utan kostnad här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.