Tio års fängelse

Av Carlos Paulsson 2013-02-10

Jag står inne i fritidsgården och tittar bort mot tv-soffan. Där sitter ett tiotal ungdomar. Jag börjar räkna. Jag räknar på vilka brott de dömts för. 

Gjorde ett snabbt överslag. Om de varit över 18 år. Kom fram till att de tillsammans gjort sig skyldiga till cirka tio års fängelse. Alltså i snitt ett år var. Destruktiv tanke. Men ändå. Inga duvungar. 

   Jag avundas inte dagens fritidsledare. Samtidigt som de ska samarbeta med polisen ska de ha en bra relation till kidsen. En svår uppgift. Så fort de säger hej till oss hör man någon i tv-soffan ropa golare. Fritidsgården är en viktig samlingsplats för de unga. I alla åldrar. Även för de äldre ungdomarna i soffan. Dessutom bra för oss, då vet vi var vi har dem. Samtidigt finns alltid rädslan för att fritidsgården ska bli en handelsplats för de som vill göra smutsiga affärer. 

   Gruppen är inte speciellt trevligt. Ogillar att vi är där trots att det är vårt 3218:e besök. Ändå brukar jag sätta mig mitt i gänget och diskutera. Samma snack som vanligt. Hur de lätt skulle dra ifrån oss på dina moppar, hur ofta polisen gör fel och hur kassa vi är. Och hur coolt helikopterrånet var. 

   Många kollegor säger till mig: Hur pallar du med kidsen? En eloge till dig. Ibland undrar jag själv. Det handlar sällan om normala samtal med gruppen, för där blir samtliga individer annorlunda. Man utmanas konstant. Ständiga försök till att få oss på dåligt humör, få oss att säga fel, diskutera olika saker i leda – trots att deras argument likviderats för en halvtimme sedan. Den ständiga vapenfixeringen och glorifierandet av våld och coola stötar.

   Plötsligt svär jag! Då reagerar hela gruppen. Poliser får inte svära, vad är det för attityd jag har? Jag skakar på huvudet och flinar.  Ställer snabbt frågan om deras eget snack där vartannat ord innehåller fuck eller bög. Får svaret att det här är deras kvarter. De gör som de vill. Det dyker upp några killar från ett annat område. Några snabba tecken och vips är jag plötsligt ensam i soffan.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.