Håpas du trifs bra i fengelset

Av Nilsson-Larancuent 2012-09-26

Nilsson[&]Larancuent tycker att det är en läsvärd berättelse om hur missbruk och brottslighet lämnar alldeles för många offer efter sig.

När man talar om brottsoffer så finns det en grupp som ofta glöms bort: Förövarens anhöriga. Hur man än vänder och vrider på saken så är även de offer för gärningsmannens brottslighet. Tänk själv – hur skulle du känna om din pappa, syster eller son begick grova brott och hamnade i fängelse gång på gång? Vissa fokuserar på att minnas de goda tiderna och ändå älska dem, andra skulle vända ryggen till. I Håpas du trifs i fengelset är det just Annis bror, Sami, som är den som hamnat i missbrukets och kriminalitetens klor. Och Anni gör allt för att rädda honom.

Anni älskar sin bror djupt. Under uppväxten i en minst sagt dysfunktionell familj där alkoholismens mörkaste sidor dagligen gjorde sig påmind, var Anni den som hela tiden försökte skapa en någorlunda normal tillvaro för sig själv och sin bror. Det är en taktfull berättelse om två syskon som växer upp tillsammans, där brodern sedan blir missbrukare och kriminell, medan systern lever ett hederligt liv samtidigt som hon saknar närheten till sitt enda syskon.

Trots att boken behandlar händelser som inträffade för 20-30 år sedan, så är den tidlös. Problemen som gestaltas är lika aktuella än idag. Alakoski lyfter fram brister i det svenska samhället som de flesta av oss helst inte vill veta av. Barn stöts ut ur gemenskapens fålla i tidig ålder och får sedan den nästan omöjliga uppgiften att ta sig tillbaka in. Det är en skildring av hur de som hamnat på botten av samhället inte tillåts klättra upp ur avgrunden, istället hålls de kvar i sin misär av sociala utstötningsmekanismer.

Håpas du trifs i fengelset är helt enkelt en medmänsklig berättelse om hur missbruk och brottslighet lämnar alldeles för många offer efter sig. Trots dess skönlitterära inriktning så är romanen ett viktigt inlägg i kriminaldebatten.

Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.