Får Ricard en andra chans?

Av Dick Sundevall 2012-10-02

För Para§rafs läsare är det ingen hemlighet att en av våra fasta medarbetare, tillika bloggare, sitter inne på livstid för ett trippelmord. Nu ansöker Ricard Nilsson om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Kommer han att få en andra chans?

Efter att ha suttit av tio år på ett livstidsstraff får man ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. Att det är så beror på att lagstiftarna anser att det efter tio år ska finnas den möjligheten.

Det ska ses i perspektivet av att under årtionden, fram till 1988/89, ansökte man om tidsbestämt efter att ha avtjänat sex år. Och sedan fick man mucka efter 7-8 år. Därmed släpptes seriemördaren Hans Marmbo som hösten 1966 mördade tre personer, efter på dagen åtta år. I likhet med nästan samtliga före detta livstidsdömda återföll han sedan aldrig i grov brottslighet.

Ricard Nilsson ansökte inte

Men Ricard ansökte inte efter 10 år och inte heller efter 11 eller 12 år. Han bedömde att det inte var någon idé. Han väntade istället till det hade gått 13 år. Vilket det nu hade gjort den 1 oktober. Tror han då själv att han kan få tidsbestämt nu?

– Nej, säger Ricard, men såväl advokater som andra rekommenderar att jag ska gå igenom processen.

– Vet du vad Kriminalvården kommer att göra för utlåtande?

– Nej, jag har ingen aning. Men jag har ju en exemplarisk skötsamhet, så det blir väl svårt att komma med någon form av kritik mot mig.

– Men du hamnar väl i en rävsax i och med att du ännu inte fått egna permissioner. Och då du inte har fått det, så kan man hävda att du inte har visat att du kan sköta dig på utsidan av murarna.

– Ja, och då blir det svårare. Men det finns några som tidigare fått tidsbestämt utan att ha haft egna permissioner.

– Det blir väl ett konstigt cirkelresonemang?

– Ja, visst blir det så.

– Finns de exempel på andra som har pluggat så hårt som du har gjort och där det har räknats som ett stort plus när de ansökt om tidsbestämt?

– Ja, jag vet inte. Men det viktiga är tydligen att visa att man har arbete och ordnade sociala förhållanden när man kommer ut. Att man har läst mycket är en sak, men det ska ju kunna omsättas i praktiken också. Alltså i jobb.

– Men det har ju du. Fast arbete på Para§raf och ordnat med det sociala i övrigt.

– Ja, absolut.

Borde vara en PR-figur

Rimligen borde Ricard Nilsson vara rena PR-figuren för Kriminalvården och lagstiftningen. Här är en person som gjort något av åren bakom murarna. Som drastiskt förändrat sitt liv genom att radda upp olika akademiska examen så att han idag är svensk kriminalvårds högst utbildade, inräknat alla högre chefer. Och därmed har han fast arbete den dag han muckar.

Kriminalvården skulle kunna slå sig för bröstet för att han fick möjligheten och lagstiftarna och folket på justitiedepartementet kan säga:

– Se där, det går ju.

Men för att en sådan tanke ska slå rot och leda till att Ricards hårda pluggande skulle belönas, fodras att man tar av sig de fyrkantiga byråkratglasögonen och har förmågan att se bortom sin snäva praxis. Så rimligen har han väl tyvärr rätt i att det den här gången blir avslag, trots att hans ansökan innebär att han ska avtjäna många år till om den skulle gå igenom.

 

Bilagd som separat fil nedan, Ricard Nilssons ansökan om tidsbestämt straff.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.