Sämre kan det inte bli

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Polisens ineffektivitet försöker bortförklaras, men det är jättesvårt, säger Karl Wallin, Rikspolischefens närmaste man och kanslichef på Rikspolisstyrelsen. 

I veckan var Karl Wallin och pratade inför blivande poliser. Bland annat sa han:

– Vi lagför färre personer idag med 20 000 medarbetare än vad vi gjorde med 17 000 medarbetare. Det är faktiskt lite problematiskt att bortförklara. Det är jättesvårt.

Ja, han kan ju inte gärna gå ut och säga som det är, att de högsta polischeferna inte klarar av sitt jobb, eftersom han själv är en av dessa. Istället förklarade han för de blivande poliserna hur de ska agera:

– Hitta inte på en massa tokigheter och beskriv organisationen som en organisation som inte fungerar och att cheferna är fullständigt kass. För mig handlar det hela tiden om att tänka att, om jag säger det här, vad får det för effekter?

Alltså, säg inte som det är utan säg något som får rätt effekt.

Tekniskt väldigt svårt

I vår artikelserie om polisen haveri i Knutbydramat ville vi få fram det SOS-samtal som den skjutne Daniel Linde ringde för att få fram en ambulans. Den polis vid Uppsalapolisen som vi fick tag på var inte alls ovillig att lämna ut det, men hittade det först efter några dagar. När han fick fram det fanns det inspelat på en ljudkassett.

Vi klargjorde att vi kunde ta emot det både som en kassettkopia, eller på CD, men att det bästa vore att de mejlade det som en ljudfil. Men samtliga tre alternativ översteg Uppsalapolisens tekniska möjligheter.

Skickades till Stockholm

Så kassetten skickades till en speciell enhet på Stockholmspolisen som skulle klara av en överspelning. Med tanke på hur lång tid allting tar inom polisen tog vi reda på till vilken enhet det skickades till, och efter några dagar kontaktade vi den enheten för att höra om vi kunde hämta kopian av inspelningen. Men hela enheten var på något slags seminarium.

När de var tillbaka veckan därpå klargjorde de att vi inte kunde få ut en kopia utan att den måste skickas till Uppsalapolisen som beställt kopian. Efter några veckor kom då originalkassetten och en CD-kopia till Uppsalapolisen, som i sin tur kunde skicka tillbaka CD:n till Stockholm och därmed till oss.

Hela processen tog fyra och en halv vecka! Och då är det att observera att det här inte en sekund handlade om någon ovilja från polisen att lämna ut en kopia. Vem vet, om så där tio år kanske man inom polisen kommit på att man kan lägga in sånt här som en ljudfil i datorerna och därmed kan en polis fixa en sådan här förfrågan på 2-3 minuter, genom att mejla över ljudfilen. Hur många poliser som nu var inblandade törs man knappt tänka på.

Statliga verk kan bättre

Nu kanske någon invänder att så här går det till i statliga verk. Och att polisen inte är bättre eller sämre än andra verk. Men så är det inte alls. I samband med grävandet i Knutbyhaveriet ville jag få reda på hur vädret varit under mordnatten och de närmaste dygnen före. Det hade att göra med polisens spårningar i snön och analysen av dessa spår. Så jag mejlade SMHI och frågade. Var väl medveten om att det jag efterfrågade var åtta år gamla uppgifter, så jag var lite osäker på vad jag skulle få reda på.

En dryg timme efter att jag mejlat SMHI hade jag en fullständig redogörelse per mejl över temperaturer, nederbörd och vindförhållande etc, timme för timme över Knutby de aktuella dygnen. Låt mig gissa hur det gick till: Någon på SMHI gick in och sökte på Knutby i Uppland och de aktuella dygnen i en dator och fick snabbt fram ett detaljerat svar på mina frågor. 

Polisen är idag alldeles oerhört ineffektiv. Med den tekniska utvecklingen och de nya resurser det innebär, borde det rimligen vara precis tvärtom. Men modern teknik tycks snarare vara ett problem än en tillgång för svensk polis.

För en 13-årig tjej eller kille hade det här, kanske med hjälp av någon kompis som hade en kassettbandspelare kvar, varit fixat på maximalt en timme. För polisen tog det med hjälp av en speciell teknisk enhet fyra och en halv vecka. 

 

Artikeln med ljufilen inlagd från SOS-samtalet finns här:
Djävulen gömmer sig i detaljerna.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.