Tv-sända rättegångar

Av William Eriksson 2012-10-09

Intresset för kriminal- och rättsfrågor ökar ständigt i samhället. Så även intresset för rättssäkerheten. Nu väntar jag på direktsända rättegångar.

Det finns i USA och i andra länder. Varför har det ännu inte kommit till Sverige? Är vi för fega? Eller är det rent av någon lag som gör det omöjligt? Sanningen är att jag inte vet.

I samband med Quick debatten och även under Södertäljerättegången så har den svenska rättssäkerheten ifrågasatts. Det är felaktiga domar och jäviga nämndemän. Processen som pågår i Stockholms tingsrätt mot Jonas Oredsson med flera är också hårt kritiserad. Många tycker att det bara är svammel och ursäkter från de åtalade och deras försvarare. Skulle dessa ändra åsikt om de fick se hur det går till? Mycket möjligt om du frågar mig.

Med den moderna tekniken finns möjlighet att skydda både åtalade och vittnen. Kanske behöver det inte ens vara bild. Möjligtvis räcker det med ljud. Huvudsaken är att allmänheten verkligen får vara med och förstå hur det går till. Jag anser att detta är något som är givet i ett modernt Sverige. Det finns inte längre ursäkter. Sverige måste bli den rättsstat vi utger oss för att vara.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.