De fattar ingenting

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Skolinspektionen har beslutat att Lundsbergs internatskola ska betala en bot på 500 000 kronor. Men man fattar inte vad det handlar om.

Lundsberg, Sigtuna och liknande överklassinternat har ett system med elevmobbing. Äldre elever och personal mobbar yngre elever systematiskt. Mobbningen övergår inte sällan i sexbrott och grov misshandel. Det här har pågått i årtionden och fortsätter än idag.

Så får det inte vara, menar skolinspektionen. Men då har skolinspektionen inte fattat någonting. De föräldrar som skickar sina ungar till de här internaten ser inte andra människor som medmänniskor, utan som konkurrenter. Och då skolan lever upp till den människosynen betalar man gladeligen de höga terminsavgifterna.

Föräldrarna vet att där fostras ungarna till att förstå att det finns bara två lägen i livet: Vara förtryckt eller bli förtryckare. Det är för dessa människor vad livet går ut på och så ska ungarna fostras.

Bli den som förtrycker

Därmed blir det inte bara tramsigt utan rent av fel, när skolinspektionen slår ner på misshandeln av yngre elever. Skolan omfattar den ideologi och människosyn som föräldrarna betalar för – och alla är nöjda. Ja, kanske inte den lilla killen eller tjejen som just nu får ett basebollträ uppkört i anus. Men därmed får de, enligt skolans synsätt, lära sig att man ska se till att aldrig hamna i underläge, utan istället bli den som håller i basebollträt. Den som trycker in det.

Så vad ska man då göra åt det här? Ingenting. Det ska naturligtvis inte gå en enda kommunal- eller statlig skattekrona till de här internaten, men i övrigt får de väl hålla på med det som föräldrarna vill ha – och betalar för.

En dag tar de sedan sin examen och kommer ut. Och då blir det upp till var och en av oss andra att se till att vi slår först. För vi tänker väl inte vänta på vad de ska göra med det där basebollträt?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.