Vassa tungor

Av William Eriksson 2012-10-11

Att språket hela tiden förändras är inte konstigt. Men att synen på det svenska språket förändrats så markant förvånar mig. Vi måste börja värna om språket igen. 

Det svenska språket är det finaste kulturarv vi har. Man behöver inte vara skribent eller journalist för att tycka det. Varje gång jag stöter på en människa med god verbal förmåga blir jag riktigt imponerad. Då menar jag inte någon bedagad skådis från Dramaten.

Jag menar en helt vanlig svensson som på ett avslappnat sätt är väldigt vass på det verbala planet.

Inte högtravande

Jag har inget som helst emot att språket blir mindre högtravande. Tvärt emot, jag slänger mig med mer slang än de flesta stockholmare. Det som känns tråkigt är att väldigt få verkar ha samma aktning för en vass tunga eller penna som jag. Trots detta har de flesta av våra mest kända mediepersoner kanske de vassaste tungorna av alla: Filip och Fredrik, Alex Schulman, Sigge Eklund, Fredrik Virtanen med flera.

Kanske är det ett samband som inte allt för många ser. Dessa personer hade sannolikt inte varit där de är i sina mediala karriärer om de inte varit så språkligt skickliga som de är. Det är på grund av sin skicklighet och sitt språk som folk läser vad de skriver och lyssnar på vad de säger. Borde inte det göra att fler använde sig av de möjligheter som finns med språket?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.