Missade miljonerna

Av William Eriksson 2012-10-14

Det är många minst sagt speciella karaktärer som vunnit nobelpriset i litteratur genom åren. Inte minst Jean-Paul Sartre.

Sartre fick priset 1964 men avböjde att ta emot detsamma. Han var en rebell och hade som princip att inte ta emot officiella utmärkelser. Medlemmarna i akademien var upprörda. Kultureliten kände sig kränkta av Sartres nej. Samtidigt gjorde det att priset blev om möjligt ännu hetare.

Smög omkring

Det dråpliga i Sartres nej var att han vid den tidpunkten otroligt nog inte visste att det var pengar inblandade. När detta något år senare uppdagades för Sartre under en ekonomiskt sett svår period tog han tag i saken. Han bokade en resa och flög till Sverige. Chockade turister och exalterade ledamöter från akademien såg en av världens största författare smyga runt utanför deras lokaler i Gamla Stan. Han var på jakt efter pengarna.

Dessvärre såg Jean Paul aldrig röken av dessa miljoner. Ingen vet om han överhuvudtaget kom i kontakt med akademien. Bara tanken på hans ilska den dagen det gick upp för honom att han tackat nej till flera miljoner är roligt nog. Att han dessutom tar sig till Stockholm gör detta till en av de bästa anekdoterna jag någonsin hört.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.