Nummer fem från vänster

Av Nilsson-Larancuent 2012-10-16

"Läs Nummer fem från vänster och bli berörd"

I USA har närmare 300 felaktigt dömda personer funnits vara oskyldiga med hjälp av DNA-tester. Ronald Cotton var nummer tjugotre i ordningen. Han dömdes mot sitt nekande för två våldtäkter efter att ögonvittnen felaktigt pekat ut honom. Påföljden blev dubbla livstidsstraff plus 50 år. Efter 11 tungsinta år i anstalt blev han äntligen fri. Jennifer Thompson-Cannino var huvudvittnet som misstog sig. De två kom med tiden att bli goda vänner. Detta är deras sorgliga men samtidigt fantastiska berättelse där den sanna innebörden av rättvisa, förlåtelse och inte minst vänskap illustreras på enastående sätt.

Nummer fem från vänster är en mångfacetterad bok där det amerikanska rättsväsendet kritiseras samtidigt som man visar att ett system inte är bättre eller sämre än de poliser, åklagare och advokater som arbetar inom det. Osäkerheten kring vittnesmål och det absurda i att en oskyldigt dömd inte skulle få mer än drygt 30 000 kr för 11 år i fängelse får läsaren att skaka på huvudet och muttra irriterat.

Även många andra känslor väcks inombords när man läser – ilska, sorg, uppgivenhet men framförallt glädje. Glädje inför en osannolik vänskap. Glädje inför den makt som förlåtelsen har. Glädje inför att även den dystraste situation kan lösa sig så länge hoppet består.

Läs Nummer fem från vänster och bli berörd.

Författare: Jennifer Thompson-Cannino, Ronald Cotton, Erin Torne
Översättning: Maria Store
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2011


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.