Kungen och miljön

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Kungen vägrar i år att dela ut priset till "Årets miljöhjälte". Därmed kan förhoppningsvis allt fler komma att inse vad kungahuset står för.

En 19-årig tjej har utifrån sitt engagemang för miljöfrågor, blivit utsedd till Årets miljöhjälte. I juryn för Årets miljöhjälte sitter bland annat ledamöter från Världsnaturfonden och Trygg Hansa. Deras motivation till priset formulerades så här:

Alva Snis Sigtryggsson visar vägen för framtidens generation. När hon inte är ute på Hållbarhetsturné för att få unga att tänka mer medvetet, räddar hon Ojnareskogen på Gotland, läxar upp politiker och beslutsfattare på toppmötet i Rio, eller driver viktiga frågor med Fältbiologerna. Alva är en sann kämpe som genom kampen för Ojnareområdet har visat att hon kan skapa bestående förändring. En modig, genuin och äkta miljöhjälte med ett enormt engagemang och en vilja att faktiskt förändra världen.

Det har varit tradition att kungen har delat ut det här priset men i år vägrade han alltså.

Diktatorer går bra

Genom åren har kungen delat ut priser och utmärkelser till en den ena och en den andra. Rumäniens diktator fick den svenska Serafimerorden och så sent som förra året delade han ut ett speciellt scoutmärke till diktaturen Saudiarabiens kung.

Varför vägrade han då att dela ut priset till den här unga tjejen? Det var för att hon hade deltagit i en aktion för Ojnarskogen på Gotland, där civilt motstånd ingick som en del av aktionen. Och för kungen och kungahuset sågs detta civila motstånd mot ett stort privat företags planer som något alltför kontroversiellt.

Civilt motstånd har i mer än hundra år utgjort ett självklart inslag i den demokratiska processen. Rätten att fritt bilda politiska partier liksom fackföreningar, föregicks av civilt motstånd. Likaså kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige, för att bara nämna några exempel.

När sånt här händer framgår det klart och tydligt vad det svenska kungahuset står för – och vad det inte står för.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.