Den fastspända flickan

Av Carlos Paulsson 2013-02-03

Radiodokumentären, Den fastspända flickan, av Daniel Velasco har berört mig och massor av andra. 

   Den handlar om Nora som är en av de flickor polischefen Göran Lindberg brutalt våldtog. Bara den historien är en hemsk och ofattbar berättelse i sig.

   Det som är än mer uppseendeväckande är att Nora prostituerar sig då hon är boende på ett vårdhem som hade personal dygnet runt, och som tog 5 000 kronor per dygn för att vårda Nora. Ändå kan Nora springa ifrån vårdhemmet flera gånger dagligen för att träffa olika män – utan att personalen märker något.

   Nora är självdestruktiv och skär sig. Ändå placeras hon på ett hem med tjejer med liknande beteende. Ett gäng tjejer på samma ställe där alla har en historia av att dämpa sin ångest genom att göra sig själva illa.
Fallet Nora är extremfall där Socialtjänsten och psykiatrin beter sig på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Ett HVB-hem där inget verkar ha fungerat. Tyvärr stärker det mina misstankar om att det är någonting som står snett till med många av våra HVB-hem, Ungdomshem, paragraf 12 hem.

   Jag upplever att ungdomarna återkommer med nya verktyg i ryggsäcken. Tyvärr fel sorts verktyg. Alltför många ungdomar jag träffat berättar om hur de fått nya idéer, lärt sig nya vägar för att ta sig förbi larm, eller bryta sig in i nyare bilar.
De berättar om killar de träffat från andra delar av landet som varit med om det ena och det andra. Som körde ifrån polisen i en BMW trots att de knappt nådde ner till pedalerna. Som tjänat 10 000 i veckan på en knarkdeal. De lyser i deras ögon när de berättar. Som om jag vore vilken polare som helst från kvarteret som de drog rövarhistorier med.      


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.